Αυθαίρετα, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, και ο Ασωπός στο επίκεντρο του υπουργείου Περιβάλλοντος

01/04/2014 23:53

Η δυνατότητα του συμψηφισμού του 50% του ειδικού προστίμου των αυθαιρέτων με εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια των κτιρίων, αποφασίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως έκανε γνωστό στα ΜΜΕ ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης-παραλαβής με τον νέο αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Νικόλαο Ταγαρά.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι σημαντική παρακαταθήκη προς τον νέο αναπληρωτή υπουργό είναι το Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου, το οποίο εστάλη σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΠΔ, σημείωσε, έχει στόχο την προαγωγή της διαφάνειας στην αγορά, την αύξηση της ορθής πληροφόρησης, την αναβάθμιση της περιουσίας κάθε πολίτη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου, «ενισχύοντας έτσι τόσο την ασφάλεια των κατασκευών όσο και την ασφάλεια των συναλλαγών».

Επιπλέον, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την ιδιωτική πολεοδόμηση, βασικός άξονας του οποίου, όπως είπε, είναι η πολεοδομική οργάνωση του χώρου για να διευκολυνθεί μία στροφή στην περιφέρεια και η αναζωογόνηση της υπαίθρου. Υπογράμμισε, επίσης, ότι καθιερώνεται πλέον ένα νέο, αποτελεσματικό και γρήγορο μοντέλο πολεοδόμησης περιοχών και αναθέρμανσης της οικονομικής ζωής σε μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς της χώρας.

Όσον αφορά το μείζον πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης του Ασωπού, έκανε λόγο για προώθηση μίας ουσιαστικής και πραγματικής λύσης στο πρόβλημα. Όπως τόνισε, «η πρόταση του ΥΠΕΚΑ, που συνδιαμορφώθηκε από όλους τους εμπλεκομένους είναι έτοιμη και είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για την υλοποίηση του έργου που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή».

 

Πηγή: www.tee.gr