Επισπεύδονται οι εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης

26/06/2014 23:29

«Πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, γιατί είναι απαράδεκτο να έχουμε σήμερα σχεδόν 350 ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ που περιμένουν την ολοκλήρωσή τους 15-20 χρόνια, να γνωρίζουμε όλοι ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος των αυθαιρέτων έχει προκύψει από το γεγονός ότι έχουν γίνει μόνο ελάχιστες επεκτάσεις Σχεδίων Πόλης, ώστε να μπορεί να βρει αξιοποιήσιμη γη σε προσιτή τιμή ο πολίτης χαμηλού εισοδήματος, να μην μπορούμε μέχρι σήμερα να χωροθετήσουμε ούτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας υπολειμμάτων απορριμμάτων, ή βιολογικού καθαρισμού, να μην έχουμε χωροθετήσει σχεδόν πουθενά λατομικές ζώνες ή κτηνοτροφικές ζώνες κ.ά.».

Αυτά είναι από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή, για να τονίσει την ανάγκη προώθησης του χωροταξικού και πολεοδομικού νομοσχεδίου.

Με το νομοσχέδιο είπε ο υπουργός:

«Μεγιστοποιούμε την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μειώνουμε τα επίπεδα σχεδιασμού από 7 σε 4, έτσι ώστε οι επεκτάσεις Σχεδίων Πόλης να μπορούν να γίνουν σε 3-5 χρόνια, αντί για 15-20 χρόνια που είναι σήμερα. Διαμορφώνουμε ένα ενιαίο επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού (εθνικό, τομεακά, περιφερειακά) και ένα μόνο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού (ρυμοτομικό, πράξη εφαρμογής). Προωθούμε την κωδικοποίηση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας με ηλεκτρονικό τρόπο».

 

Πηγή: www.polytexnikanea.gr