Ε9: Οι παγίδες για αυθαίρετα και κοινόχρηστους χώρους

24/02/2014 14:51

Στην εφορία για κλειδάριθμο απείλησε να στείλει το υπουργείο Οικονομικών ακόμα ανήλικα παιδιά, εφόσον έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε9.

Στην εγκύκλιο για τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων Ε9 που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρης ορίζεται ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου, από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου». Αυτό σήμαινε ότι και οι ανήλικοι θα πρέπει να αποκτήσουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Ωστόσο μετά την κατακραυγή, το μέτρο αποσύρεται. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο γνωστοποιεί ότι «η  Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα δώσει τη δυνατότητα στους γονείς ανήλικων τέκνων με περιουσία να υποβάλουν δήλωση Ε9 για λογαριασμό των ανήλικων τέκνων τους».

Σημειώνεται ότι μέχρι πέρυσι η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου προστατευόμενου τέκνου έπρεπε να υποβληθεί από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του ανηλίκου τέκνου.

Σε κάθε περίπτωση, η συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων αποτελεί ναρκοπέδιο έξτρα φόρων, αν γίνει λάθος κατά τη συμπλήρωσή του, ενώ για πρώτη φορά απαιτείται να δηλωθούν από κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης και κοινόχρηστες πισίνες έως και τα διαμερίσματα των… θυρωρών.

Οι φορολογούμενοι για να μην πέσουν στην παγίδα έξτρα φόρων θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή αναφορικά με το έντυπο Ε9 σε:

*Διαγραφή ακινήτων. Στα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης αναγράφονται υποχρεωτικά όχι μόνο στην περίπτωση προσθήκης ακινήτου αλλά και στην περίπτωση διαγραφής ακινήτου από την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.

*Αγροτεμάχια. Δηλώνονται σε ξεχωριστές γραμμές ανάλογα με το αν είναι ελιές, υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, βοσκότοποι, μεταλλεία - λατομεία, υπαίθριες εκθέσεις ή χώροι στάθμευσης. Ξεχωριστή γραμμή υπάρχει για αποθήκες και γεωργικά κτίσματα, στα οποία προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

*Αυθαίρετα. Όπως επισημαίνουν έμπειροι φοροτεχνικοί, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για την καταγραφή βοηθητικών χώρων που νομιμοποιήθηκαν με τους τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα μπορεί να οδηγήσει σε διπλάσιο ΕΝΦΙΑ για αυτούς καθώς έχει οριστεί ότι η φορολογητέα τους αξία υπολογίζεται μειωμένη κατά 50%. Επίσης σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, ορίζεται πως αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

*Κοινόχρηστοι χώροι. Στεγασμένες κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης και κοινόχρηστες κολυμβητικές δεξαμενές και αποθήκες δηλώνονται από τον κάθε συνιδιοκτήτη σύμφωνα με το ποσοστό του.

 *Θυρωροί. Διαμερίσματα τα οποία χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν ως κατοικία οι θυρωροί πολυκατοικιών και ανήκουν από κοινού σε όλους τους συνιδιοκτήτες δηλώνονται από τον καθέναν από αυτούς, σύμφωνα με το συνολικό ποσοστό συνιδιοκτησίας αυτού επί του οικοπέδου.

 

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2014

 Η διευκρινιστική εγκύκλιος για το Ε9 

 

της Έλενας Λάσκαρη

 

Πηγή: https://www.euro2day.gr/