Και νεόδμητες κατοικίες πωλούνται σε τιμές κάτω της αντικειμενικής

29/04/2014 18:36

Την απόκτηση νεόδμητων κατοικιών σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής αξίας προσφέρουν το τελευταίο διάστημα ορισμένοι κατασκευαστές, ιδίως όσοι διαθέτουν απούλητα διαμερίσματα σε περιοχές χαμηλής ζήτησης, όπως π.χ. στο κέντρο της Αθήνας. Εν όψει της επανεκκίνησης των αγοραπωλησιών ακινήτων, με τη διαφαινόμενη επίλυση του προβλήματος που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αγοράσουν κατοικία με τους πλέον ελκυστικούς όρους, καθώς οι αντοχές των κατασκευαστών, ιδίως εκείνων που καλούνται να εξυπηρετήσουν δάνεια του παρελθόντος, μοιάζουν να εξαντλούνται.

Ασφαλώς οι περιπτώσεις εκείνων που πωλούν χαμηλότερα της αντικειμενικής είναι περιορισμένες, πλην όμως όσοι έχουν την υπομονή και τον χρόνο μπορούν να εντοπίσουν τις ευκαιρίες.

Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής στην Αθήνα, οι αντικειμενικές τιμές στα νεόδμητα ακίνητα είναι υψηλότερες των εμπορικών τιμών σε ποσοστό από 3% έως 33%, ανάλογα με την περιοχή, ενώ στα παλαιότερα διαμερίσματα, η απόκλιση κυμαίνεται από 20% έως 70%. Αντίστοιχα, στις περιοχές των βορείων προαστίων, στα παλαιότερα διαμερίσματα, οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες από 3,5% έως 60% ανάλογα με το σημείο, ενώ στα νεόδμητα οι αντικειμενικές είτε είναι υψηλότερες είτε χαμηλότερες των πραγματικών τιμών, σε ποσοστό έως 15%, ανάλογα με την περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κυψέλης, όπου τα νεόδμητα διαμερίσματα πωλούνται αντί 1.000 ευρώ/τ.μ., όταν η ελάχιστη αντικειμενική τιμή διαμορφώνεται σε 1.500 ευρώ/τ.μ., είναι δηλαδή 33% υψηλότερη.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της αλυσίδας μεσιτικών γραφείων, οι τιμές των νεόδμητων στην Αττική υποχώρησαν κατά 9% κατά τη διάρκεια του 2013 και κατά 6%-7% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών προτίμησε παλαιότερες κατασκευές. Είναι χαρακτηριστικό ότι νεόδμητο ακίνητο προτίμησε μόλις το 2% των αγοραστών, γεγονός που δείχνει ότι το απόθεμα των απούλητων νεόδμητων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο την τελευταία τριετία, παρά την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική, το 47% των αγορών αφορούσε κατοικίες άνω των 25 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη άγγιξε το 71%.

Εκτός όμως από τις χαμηλές τιμές, αρκετοί κατασκευαστές προχωρούν και σε ειδικές παροχές. Κάποιοι δίνουν δώρο όλες τις ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας που μπορεί να κοστίσουν περί τα 2.000 ευρώ, άλλοι καλύπτουν το κόστος για θωρακισμένη πόρτα ή το κόστος για τη σύνδεση με τα δίκτυα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ ή του φυσικού αερίου.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

 Πηγή: www.kathimerini.gr