Λύση για τα αυθαίρετα με νέο αρχείο αεροφωτογραφιών

24/02/2014 14:58

Η πολύπαθη κτηματογράφηση του δήμου Αθηναίων, που αρχικά προκηρύχθηκε το 2008, έληξε άδοξα με την αλληλοεξουδετέρωση των δύο υποψήφιων εταιρειών. Σήμερα, έχοντας περάσει σχεδόν έξι χρόνια, το έργο μπαίνει σε νέα φάση ολοκλήρωσης, τονίζει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ Δημήτρης Καλουδιώτης.

Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό

Στο επόμενο δίμηνο αναμένεται η επαναπροκήρυξη της μελέτης για τον Δήμο Αθηναίων, που αρχικά είχε προκηρυχθεί το 2008. Ωστόσο, στη νέα τιμολόγηση το κόστος προβλέπεται μικρότερο κατά 5 εκατ. ευρώ. Πώς προκύπτει αυτή η μεγάλη διαφορά;

Αναφερόμαστε βέβαια σε μια τάξη μεγέθους. Το έργο ως γνωστόν προκηρύχθηκε το 2008 με τα τότε οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα, τα οποία έχουν αλλάξει. Στη νέα προκήρυξη τα μεν οικονομικά με τον περιορισμό του κόστους εργασίας σε σημαντικό ποσοστό, τα δε τεχνολογικά έχουν ουσιωδώς βελτιωθεί διευκολύνοντας το έργο και των εταιρειών και της ΕΚΧΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την «Παραγωγή Ψηφιακών Ορθοεικόνων». Το «πολυεργαλείο» της ΕΚΧΑ μπορεί να εξυπηρετεί και τους στόχους του ΥΠΕΚΑ για τον έλεγχο των αυθαιρέτων;

Κάθε φωτοληψία μπορεί να σχετιστεί με παλαιότερες ή μεταγενέστερες λήψεις για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων από την πολιτεία για πολλά θέματα, μεταξύ αυτών και για τον έλεγχο των αυθαιρέτων. Πολύ περισσότερο μια πανελλαδικής κάλυψης φωτοληψία σαν αυτή που αφορά το συγκεκριμένο έργο, η οποία μάλιστα έρχεται να προστεθεί στο παλαιότερο αντίστοιχο έργο που υλοποίησε την περίοδο 2007-2009 η Κτηματολόγιο ΑΕ μέσα από το Γ΄ ΚΠΣ. Δημιουργούμε, λοιπόν, ένα νέο αρχείο αεροφωτογραφιών για όλη τη χώρα με πολλαπλές χρήσεις από την πολιτεία, που μπορεί να αξιοποιηθεί και στο μείζον ζήτημα επίλυσης των αυθαιρέτων που ταλαιπωρεί τη χώρα για πολλές δεκαετίες.

Πώς ερμηνεύετε τη δήλωση του Γ. Μανιάτη σχετικά με την ολοκλήρωση του πληροφοριακού γεωγραφικού συστήματος «που θα μας βοηθάει να παίρνουμε ορθές αναπτυξιακές αποφάσεις» στο μέλλον; Σε ποιες δράσεις θα αξιοποιηθεί;

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος συμπορευόμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο. Υπάρχει, όμως, στενή συνεργασία του υπουργείου με την εταιρεία μας και ισχυρή πολιτική βούληση ώστε αυτό το έργο να προχωρήσει και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, πράγματι οραματιζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό γεωγραφικό σύστημα, στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει πρόσβαση σε χωρικές πληροφορίες που σχετίζονται με τη δημόσια διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό προωθείται η διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, αλλά επίσης η πολιτεία θα έχει στη διάθεσή της ένα πραγματικό εργαλείο σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων σε θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η χωροταξία, ο σχεδιασμός υποδομών, ή ακόμα και η αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές κ.α.

Συμπληρώνοντας ένα δεκάμηνο ως επικεφαλής στη διοίκηση της ΕΚΧΑ, ποιες θεωρείται τις μεγάλες «πληγές» για την εξέλιξη του έργου Κτηματογράφησης στη χώρα μας τα τελευταία αλλά και στα επόμενα χρόνια;

Με τη δεκάμηνη εμπειρία μου, έχω προσπαθήσει να ερμηνεύσω αυτούς τους λόγους και σας τους εκθέτω με ένα σχηματικό εν πολλοίς τρόπο.

Τρεις είναι κατά τη γνώμη μου οι βασικότεροι παράγοντες που δεν επέτρεψαν να προχωρήσει το έργο όσο γρήγορα θα έπρεπε: Πρώτα από όλα το ανομοιογενές και περίπλοκο ιδιοκτησιακό σύστημα που συντηρήθηκε από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Ο δεύτερος αφορά τον σχεδιασμό των αρχικών διαγωνισμών κτηματογράφησης, αλλά και τη συνέχειά τους, με τις πολλές, διασπαρμένες ανά την επικράτεια πιλοτικές κτηματογραφήσεις που επέφεραν πολυδάπανη παρακολούθηση και αστοχίες. Και ο τρίτος έχει να κάνει με την έλλειψη εμπειρίας σε «μεγάλα» έργα από τη μεριά των υποψηφίων αναδόχων, ζήτημα που σήμερα έχει σε σημαντικό βαθμό ξεπεραστεί.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αναμένεται το 2020, δηλαδή σε έξι χρόνια από σήμερα. Πιστεύετε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα;

Το έργο είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Όλη μας η προσπάθεια είναι προσανατολισμένη στο να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Εξαντλούμε τα περιθώρια και ως διοίκηση παίρνουμε κρίσιμες αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, στη διαγωνιστική διαδικασία όπου σημειώνονται οι μεγάλες καθυστερήσεις, δεν είναι πλέον ανεκτές πρακτικές που καθυστερούν την ανάθεση των μελετών. Εκτιμώ, όμως, ότι έχουμε εξασφαλίσει τη θετική συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, γιατί έχουμε κατανοήσει όλοι ότι σε ένα τόσο μεγάλο έργο δεν χωρούν άσκοπες αντιπαραθέσεις.

Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε για τη σταδιακή ολοκλήρωση του Οριστικού Κτηματολογίου, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο με τα δύο πρώτα Κτηματολογικά Γραφεία και προχωράμε την κατάρτιση δασικών χαρτών παράλληλα με την κτηματογράφηση.

Πόσο ωφέλιμη για την ελληνική πραγματικότητα υπήρξε η συνεργασία με την Task Force και η εμπειρία του ολλανδικού και λοιπών ευρωπαϊκών κτηματολογίων;

Η συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς είναι γόνιμη στο μέτρο που υπάρχουν στόχοι και στρατηγική υλοποίησής τους. Η ΕΚΧΑ Α.Ε., εμείς, έχουμε στρατηγική με στόχους προσδιορισμένους μέσα στον χρόνο ως προς την ολοκλήρωση του έργου μας το 2020. Η συνεργασία μας αποβλέπει στην αξιοποίηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών για τις οποίες η συνεισφορά της Task Force είναι πολύ σημαντική. Θέλω εδώ να προσθέσω ότι η συνεργασία αυτή και για τους λόγους που σας εξέθεσα είναι όντως δημιουργική.

Πρόσφατα δηλώσατε πως δεν θα παραμείνετε μέχρι ολοκλήρωσης του έργου στην ΕΚΧΑ. Ποιοι οι λόγοι της αποχώρησής σας και πότε τον προσδιορίζετε χρονικά;

Είμαι της γνώμης ότι σε τέτοιες θέσεις ευθύνης μια προγραμματική περίοδος τριών - τεσσάρων ετών είναι αρκετή. Δυστυχώς, στη χώρα μας αυτό σπανίως τηρείται. Ας μείνουμε, λοιπόν, με την αισιόδοξη άποψη μιας προγραμματικής περιόδου. Αλλά και μια διετία είναι επαρκής. Για μένα είναι αρκετή και πιστεύω ότι το έργο μέσα σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα θα έχει πλήρως δρομολογηθεί.

Θα δημιουργηθούν 12.000 θέσεις εργασίας

Ποιες οι προσδοκώμενες θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργήσει ως προς την παραγωγή του έργου και πόσες με την ολοκλήρωσή του;

Υπολογίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα εργαστούν περίπου 12.000 άνθρωποι μόνο στο έργο της κτηματογράφησης. Σε αυτές τις θέσεις εργασίας πρέπει να προσθέσουμε και τη γενικότερη αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών, καθώς πολύς κόσμος θα μετακινείται για τις ανάγκες της κτηματογράφησης, θα μένει σε ξενοδοχεία κ.λπ. Όσον αφορά την τελική δομή του Κτηματολογίου είναι λίγο πρόωρο να σας απαντήσω. Εξετάζουμε διάφορα μοντέλα, τα οποία εμπλέκουν και ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους όπως π.χ. ιδιώτες μηχανικούς, συμβολαιογράφους κ.λπ., συνεργαζόμενους με όρους διαπίστευσης με το Κτηματολόγιο.

  • Μικρότερο κόστος

Στη νέα τιμολόγηση το κόστος του έργου προβλέπεται μικρότερο κατά 5 εκατ. ευρώ, για την ίδια έκταση και τις ίδιες προδιαγραφές με τότε. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της εταιρείας Εθνικό Κτη?ατολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε., το κόστος εργασίας έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, σε σχέση με εκείνη... την εποχή. Ταυτόχρονα, όπως υπογραμμίζει αναφορικά με το νέο αρχείο αεροφωτογραφιών σε όλη τη χώρα, οι χρήσεις θα είναι πολλαπλές από την πολιτεία, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και στο μείζον ζήτημα επίλυσης των αυθαιρέτων που ταλαιπωρεί τη χώρα για πολλές δεκαετίες.

Πηγή: www.b2green.gr