Οδηγός για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και νέος ΓΟΚ

06/01/2015 13:19

Ανάσα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έδωσε το ΥΠΕΚΑ με την παράταση κατά ένα χρόνο της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο 4178/13 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, σύμφωνα με τον οποίο, καμία μεταβίβαση και δικαιοπραξία γενικότερα επί ακινήτων δεν θα μπορεί να γίνεται στο εξής εάν δεν έχει συμπληρωθεί η εν λόγω ταυτότητα.

Διασταυρώσεις

Από την άλλη, δίνεται επιπλέον χρόνος στους αυθαιρετούχους να νομιμοποιήσουν τα κτίριά τους, εάν θέλουν να αποφύγουν τυχόν «παρατράγουδα» με κυρώσεις, καθώς θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων από τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, στην εταιρία του Κτηματολογίου και στη ΔΕΗ.

Σε περίπτωση που τα αυθαίρετα δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο, κινδυνεύουν με πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης δυσθεώρητα σε σχέση με τα πρόστιμα που προβλέπονται στον 4178/13 και φυσικά κρίνονται κατεδαφιστέα.

Ετσι, οι ενδιαφερόμενοι να «νομιμοποιήσουν» κτίρια παντελώς αυθαίρετα ή με αυθαιρεσίες, έχουν ένα ακόμη χρόνο και ένα μήνα στη διάθεσή τους για να το κάνουν, καθώς η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 8 Φεβρουαρίου 2015.

Ηλεκτρονική ταυτότητα

Η ρύθμιση για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου δίνει προθεσμία από 5 μέχρι 10 χρόνια για τη συμπλήρωση της ταυτότητας τόσο για τις κατοικίες όσο και για τα επαγγελματικά και δημόσια κτίρια, ενώ για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως γκαράζ και αποθήκες, η προθεσμία ορίζεται σε 15 χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση, τα κτίρια θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετα και θα επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις περί αυθαιρέτων.

Ειδικά για όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στο νόμο για τα αυθαίρετα (ν. 4178/2013) οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε 5 χρόνια από την υπαγωγή στον εν λόγω νόμο.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η πρώτη καταγραφή ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτίρια. Απαιτείται όμως συμπλήρωση της ταυτότητας είτε σε περίπτωση μεταβίβασης είτε σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο.

Μετά την αρχική συμπλήρωση, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου πρέπει να συμπληρώνεται, μετά από έλεγχο, περιοδικά, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου. Η υποχρέωση συμπλήρωσης της ταυτότητας του κτιρίου σε κάθε μεταβίβαση, ο περιοδικός έλεγχος και η ενημέρωση αυτής αποτελούν το μόνιμο και διαρκή τρόπο παρακολούθησης των κατασκευών.

Πολυκατοικίες

Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία, γεγονός που επιμερίζει το κόστος μεταξύ των ιδιοκτητών. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.

Ολα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή.

Καθορίζεται περιοδικός έλεγχος και καταγραφή και η βάση δεδομένων της ταυτότητας κτιρίου συνδέεται με το Κτηματολόγιο, με τη ΔΕΗ και το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς, για την παράταση κατά ένα έτος της προθεσμίας υποβολής δήλωσης αυθαιρέτου, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2016, που είναι η νέα προθεσμία, θα ισχύουν οι ίδιες δυνατότητες αποπληρωμής και ιδίως οι 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται και για όσους υποβάλουν δήλωση σήμερα.

Με την ίδια υπουργική απόφαση τροποποιείται παλαιότερη απόφαση που προέβλεπε υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση υπαγωγής αυθαιρέτου στο νόμο 4178 κατά 6 μήνες.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσα σε 24 μήνες (δηλαδή 2 χρόνια) από την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου.

Με αυτή τη ρύθμιση, πολίτες και μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα τη δήλωση υπαγωγής και να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των ειδικών προστίμων, αλλά να υποβάλουν τα συμπληρωματικά στοιχεία (και κυρίως τα σχέδια που απαιτούνται) μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2018.

Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν αφορά την κατηγορία 3 του νόμου 4178, που αφορά μικρές αυθαιρεσίες, όσες δηλαδή δεν αυξάνουν τον όγκο και την επιφάνεια του κτίσματος, καθώς για αυτές δεν υφίσταται καταληκτική προθεσμία υπαγωγής.

Αποπληρωμή

Εφόσον οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής, θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του προστίμου έως και σε 60 δόσεις, ενώ θα μπορούν να μειώσουν το ύψος των προστίμων έως και 50%, σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής επάρκειας του κτιρίου που εντάσσεται στη ρύθμιση.

Oι δόσεις αποπληρωμής των προστίμων είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες, ανάλογα με τις δυνατότητες των ενδιαφερομένων. Οπότε:

* Το πρώτο 6μηνο από τη δημοσίευση του νόμου (8.8.2013), το πρόστιμο καταβαλλόταν εντός προθεσμίας 17 εξαμήνων (δηλαδή 102 μηνών). Η προθεσμία αυτή έχει ήδη λήξει από τις 8 Φεβρουαρίου 2014.
* Το δεύτερο 6μηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο καταβαλλόταν εντός 14 εξαμήνων (δηλαδή 84 μηνών). Η προθεσμία αυτή έχει λήξει από τις 8 Αυγούστου 2014.
* Το τρίτο 6μηνο από τη δημοσίευση του νόμου το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 10 εξαμήνων (δηλαδή 60 μηνών). Η προθεσμία αυτή ισχύει μέχρι 8 Φεβρουαρίου 2015.

Σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη 6μηνιαία δόση έχει οριστεί στα 300 ευρώ (δηλαδή 50 ευρώ το μήνα).

Οι ιδιοκτήτες που θα καταβάλουν εφάπαξ το πρόστιμο θα έχουν έκπτωση 20%, ενώ όσοι καταβάλουν το 30% του συνολικού προστίμου μέσα σε ένα εξάμηνο από την ημερομηνία υπαγωγής θα επωφελούνται έκπτωσης 10%.

Πηγή: www.b2green.gr