τα πάντα για το ακίνητο σας...

Οι πέντε παράγοντες που ανεβάζουν την αξία ενός ακινήτου - Ο ρόλος των... γειτόνων

15/10/2014 18:40

Πέντε παράγοντες που συνδέονται με την περιοχή και το περιβάλλον συμμετέχουν με 7 ευρώ σε κάθε 10 ευρώ αξίας ενός ακινήτου, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που παρουσιάστηκε στο 9ο Συνέδριο RED Business Forum.

Από τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε εκατοντάδες διαμερίσματα των Νοτίων και Βορείων προαστίων της Αθήνας, προκύπτει πως οι πέντε παράγοντες που κρίνουν κατά σχεδόν 70% την αξία ενός ακινήτου είναι:

α) Ο συντελεστής δόμησης από τον οποίο εξαρτάται η πυκνότητα των κτιρίων σε μια περιοχή,

β) Οι υποδομές της περιοχής για την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων, όπως η πυκνότητα του συγκοινωνιακού δικτύου, η ύπαρξη σταθμού μετρό, κ.λπ.

γ). Η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή όπως η εγγύτητα με τη θάλασσα ή το βουνό, ο αριθμός και η επιφάνεια στις πλατείες, κ.λπ.,

δ) Το δομημένο περιβάλλον όπως, για παράδειγμα, η ύπαρξη δημοσίων υπηρεσιών ή πολυκαταστημάτων/αποθηκών, κ.λπ. που επιβαρύνουν την περιοχή και

ε) Η πυκνότητα του πληθυσμού.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλλει στην αξία ενός ακινήτου είναι πάντως η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και κυρίως η γειτνίαση με δάση, αλλά και η ποιότητα των κτιρίων. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορούν να ανεβάσουν την αξία ενός ακινήτου μέχρι και κατά 33% σε σύγκριση με τη μέση τιμή πώλησης κατοικιών, σύμφωνα με την μελέτη της ΤτΕ ΕΛΛ. Κατά 12% μπορεί να ανέβει η αξία ενός ακινήτου από το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, όπως π.χ. συμβαίνει στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Αρνητικά αντιδρά η πυκνότητα δόμησης μιας περιοχής, δηλαδή ο συντελεστής δόμησης. Αν είναι υψηλότερος κατά μία μονάδα μπορεί να μείωση την αξία των ακινήτων μέχρι και κατά 10% υποστηρίζουν οι αναλυτές της ΤτΕ ΕΛΛ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κριτήριο επικρατεί της γειτνίασης περιοχών με σταθμούς μετρό, κ.λπ.

Υπό αυτό το πρίσμα αποδεικνύεται πως οι αγοραστές εκτιμούν περισσότερο το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ένα ακίνητο, παρά η πυκνότητα του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν πως οι πέντε συγκεκριμένοι παράγοντες υπήρχαν και πριν από την κρίση στην κτηματαγορά. Εξακολουθούν να καθορίζουν την τιμή ενός ακινήτου, σε συνδυασμό με άλλους μικρότερους συντελεστές.

Φώτης Κόλλιας

Πηγή: www.b2green.gr

Search site

Contact

DESIGN-CONSTRUCTION-TRADE COMPANY * CONSULTING ENGINEERS ELEFTHERIOU VENIZELOU 63
54631 THESSALONIKI
GREECE
PHONE NUMBER (0030) 2311.248.980
FAX NUMBER (0030) 2310.264.593

Contact