Οι φτωχοί θα πληρώσουν την κλιματική αλλαγή

03/04/2014 19:10

Αρνητικές, σοβαρές και πιθανότατα αναντίστρεπτες θα είναι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης για τους κατοίκους του πλανήτη, ειδικά για τις φτωχότερες και πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Αυτό είναι το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το τελικό κείμενο της οποίας παρουσιάστηκε χθες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε πολλούς τομείς, προκαλώντας ελλείψεις σε τρόφιμα, φυσικές καταστροφές, καθώς και νέα κύματα προσφύγων, αυξάνοντας έτσι και το ενδεχόμενο νέων πολεμικών συγκρούσεων. «Ο κόσμος, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ελλιπώς προετοιμασμένος για τους κινδύνους από την αλλαγή του κλίματος», αναφέρει η έκθεση, προβλέποντας ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου (αρκετοί εκτιμούν ότι θα είναι μεγαλύτερη) θα περιορίσει τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης από 0,2%, στην καλύτερη περίπτωση, ως 2%.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προειδοποίησε πως «οι φτωχοί και ευάλωτοι είναι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο». Απόδειξη είναι τα στοιχεία που αφορούν στην Ινδία των 1,2 δισ. κατοίκων.

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών φαινομένων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού, (κυρίως οι πιο φτωχοί), ζει σε περιοχές που πλήττονται πολύ συχνά από πλημμύρες, κυκλώνες ή ξηρασία, καθιστούν την κατάσταση ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Πέρα από όλα τα άλλα δε, η χώρα απειλείται περισσότερο από κάθε άλλη από την αναμενόμενη άνοδο της στάθμης των υδάτων, γεγονός που συνιστά τεράστια απειλή για τον παράκτιο τουρισμό της, ο οποίος προσφέρει σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ (στη σχετική κατηγορία, λιγότερο ευάλωτη θεωρείται η Κύπρος).

«Εάν δεν δράσουμε πολύ αποφασιστικά και άμεσα, η επιστήμη μάς λέει ότι το κλίμα και ο τρόπος ζωής μας βρίσκονται κυριολεκτικά σε κίνδυνο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζον Κέρι, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, της χώρας δηλαδή που σαμποτάρει συστηματικά κάθε παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη...

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Πηγή: www.b2green.gr