Παγώστε για ν' αναβαθμιστεί ενεργειακά το σπίτι σας

24/02/2014 14:55

ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ κίνητρα, χωρίς όμως να δοθούν επιπλέον χρήματα και να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ετοιμάζουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου τα ελληνικά νοικοκυριά να θωρακίσουν τα σπίτια τους και να πετύχουν ενεργειακή εξοικονόμηση.

Πώς θα γίνει αυτό; Η μαγική λύση περιλαμβάνεται στο δίλημμα «θέρμανση ή ενεργειακή εξοικονόμηση;».

Οι ιδιοκτήτες που ανήκουν στις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες και είναι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα μπορούν να επιλέγουν, έναντι του επιδόματος θέρμανσης, τη φορολογική ελάφρυνση για να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους, σύμφωνα με το νέο μέτρο που ετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά.

Το νέο μέτρο κινείται μάλλον σε επίπεδο εντυπώσεων παρά ουσίας, αφού τόσο το συνολικό ποσόν των περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ, που μοιράζεται σε περίπου 600.000 νοικοκυριά για να ζεσταθούν το χειμώνα, όσο και το ποσόν από 50 έως 1.050 ευρώ ετησίως, που ανάλογα με τη ζώνη του ακινήτου και την κατηγορία του νοικοκυριού χορηγείται ως επίδομα θέρμανσης ανά δικαιούχο, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για στοιχειώδεις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας.

Στο μεταξύ με παράλληλες ενέργειες των υπουργών Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, που φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση από τους αρμόδιους επιτρόπους Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ και Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, προωθείται η συνέχιση του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον», στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και μάλιστα με αυξημένα κίνητρα για τους δικαιούχους και μεγαλύτερη χρηματοδότηση των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, που διατέθηκαν μέχρι τώρα για την εφαρμογή του.

Συνδυαστικά λοιπόν τα δύο προγράμματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε ελκυστικές λύσεις ενεργειακής αναβάθμισης για τους ιδιοκτήτες, αλλά σε κάθε περίπτωση μένει μετέωρο το ερώτημα αν το τίμημα για χιλιάδες ιδιοκτήτες είναι να παγώσουν χάνοντας το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να προβούν σε εργασίες στο σπίτι τους.

Καταρρέει το αλουμίνιο

Ο υπουργός Ανάπτυξης σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου ανακοίνωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ο κλάδος των δομικών υλικών θα χαρακτηριστεί ως ένας από τους οκτώ κλάδους-πυλώνες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα τύχει ιδιαίτερης χρηματοδότησης. Επίσης είπε ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα συνεχιστεί η δράση «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» και θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια.

Οσο για τα κίνητρα ενεργειακής εξοικονόμησης, ο υπουργός σημείωσε ότι «δεν μιλάω για παραπάνω χρήματα που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του υπουργείου Οικονομικών», διευκρινίζοντας ότι θα μπορούσε να επιλέγουν τα ίδια τα νοικοκυριά, έναντι του επιδόματος θέρμανσης, τη φορολογική ελάφρυνση για να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους.

Στην ίδια εκδήλωση η Ελληνική Ενωση Αλουμινίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κλάδου αλουμινίου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ε. Ταφρόγλου τόνισε ότι ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου, με 7.000 εταιρείες, 30.000 εργαζομένους και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, δεν θα μπορέσει να παραμείνει για πολύ ακόμη στη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους.

Ο ίδιος επισήμανε αθέμιτο ανταγωνισμό με εισαγωγές προϊόντων κυρίως από Τουρκία, τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε. ώστε να τοποθετηθούν σε κατοικίες.

Ευρωπαϊκή υποστήριξη

Πάντως οι Κ. Χατζηδάκης και Γ. Μανιάτης, έπειτα από επικοινωνία που είχαν μαζί του, με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους δημοσιοποίησαν θετική στάση και συμφωνία του Γιοχάνες Χαν για τη συνέχιση του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον», στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και μάλιστα με αυξημένα κίνητρα.

Τονίστηκε σχετικά ότι αποδείχτηκε πια, με τις περίπου 25.000 επεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί, ότι το πρόγραμμα έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην ίδια την εθνική οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενισχύει τις εγχώριες βιομηχανίες που παράγουν πρώτες ύλες, καθώς πάνω από το 70% των υλικών που χρησιμοποιούνται παράγονται στον τόπο μας.

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης απέστειλε στον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ επιστολή με την οποία ζητείται η έμπρακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

Μέχρι στιγμής, για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, που ξεκίνησε το 2011 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή ότι έχουν δαπανηθεί 396 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» με περισσότερες από 187.000 αιτήσεις να έχουν κατατεθεί.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης σημειώνει στην επιστολή του ότι: «Λόγω της ευρείας αποδοχής του Προγράμματος και τα οφέλη για την ενεργειακή απόδοση, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος έχει εξαντληθεί/δαπανηθεί. Ωστόσο, οι πολίτες και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (προμηθευτές, επαγγελματίες στον τομέα της ενέργειας και στον κτηριακό τομέα) απαιτούν έντονα τη συνέχισή του, κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης. Με στόχο την υποστήριξη πολιτών με χαμηλό εισόδημα, τον τομέα των κατασκευών, αλλά και την εκπλήρωση των ελληνικών προτεραιοτήτων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα νέο, παρόμοιο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Ως εκ τούτου, θα εκτιμούσαμε την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, πριν από την υποβολή και έγκριση των σχετικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη θετική γνωμοδότηση της DG Energy για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειών (DG Regio)».

Τι προβλέπει το «Εξοικονομώ»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον», που προσφέρει με βάση εισοδηματικά κριτήρια επιδότηση των εργασιών σε συνδυασμό με ευνοϊκό δανεισμό, όπως μέχρι τώρα εφαρμόζεται, προβλέπει την επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια τα οποία:

- Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ /τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί πριν από τις 31.12.2009.

- Εχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Επιλέξιμοι είναι οι ιδιοκτήτες νομίμως υφισταμένων μονοκατοικιών και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών νομίμως υφισταμένων κτηρίων με κύρια χρήση κατοικίας. Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία για το τμήμα της που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων του κτηρίου, καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

Οι επιλέξιμες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης είναι:

- Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια/υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

- Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής. Και

- Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

 

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

 

Πηγή: https://www.enet.gr/