Παράθυρο για τα αυθαίρετα στον αιγιαλό

27/04/2014 01:11

Παράθυρο για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό - πάνω από 70.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις - ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων.

Μέχρι σήμερα αυθαίρετα σε καταπατημένες εκτάσεις δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε νόμο για τακτοποίηση. Μόνο στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής έχουν ανεγερθεί χιλιάδες κτίσματα ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί σε εκατοντάδες παραλιακούς οικισμούς.

Μέσα από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το υπουργείο επιχειρεί να βάλει τάξη στο χρόνιο πρόβλημα. Προϋπόθεση για τη δυνατότητα εξαγοράς είναι η παράνομη κατοχή να διαρκεί τουλάχιστον είκοσι χρόνια ενώ προβλέπεται αποβολή των καταπατητών «νεότερης γενιάς». Απόδειξη της έκτασης του προβλήματος είναι ο χάρτης που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» με τις περιοχές όπου το Δημόσιο διαπιστώνει ότι ακίνητά του έχουν καταπατηθεί.

Σε άντρο καταπατητών έχει μετατραπεί η Αττική, η Πελοπόννησος και η Εύβοια, καθώς στις περιοχές αυτές εντοπίζονται τα 4 στα 10 χρονίως καταπατημένα ακίνητα πανελλαδικά. Αεροφωτογραφία που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνει ότι τα περίπου 11.700 από τα 28.000 ακίνητα που έχουν καταπατηθεί συγκεντρώνονται στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Πελοπόννησο, και ισοδυναμούν με έκταση πάνω από 150.000 στρέμματα - όση η επιφάνεια της Μήλου ή της Τζιας! Το δικαίωμα εξαγοράς δεν αφορά όσους καταπάτησαν ακίνητα μετά το 1993, καθώς δεν συμπληρώνουν 20ετία Αυτά ακριβώς τα ακίνητα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση να τακτοποιήσει δίνοντας τη δυνατότητα στους καταπατητές να τα εξαγοράσουν εφόσον τα έχουν στην κατοχή τους για τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς διακοπή, έως και τις 31-12-2013.

Το δικαίωμα εξαγοράς δεν αφορά όσους καταπάτησαν ακίνητα μετά το 1993 καθώς δεν συμπληρώνουν 20ετία. Γι αυτούς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για να αποβληθούν από τα παράνομα ακίνητα.

Δείγμα της έκτασης του προβλήματος είναι ότι μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 2.540 χρονίως καταπατημένα ακίνητα (τα λεγόμενα «κατεχόμενα»), που ισοδυναμούν με μια έκταση 23.000 στρεμμάτων, τέσσερις φορές με εκείνη του ακινήτου του Ελληνικού!

Σε καταπατήσεις δεν υπολείπεται φυσικά η Βόρεια Ελλάδα, με πρώτη στη λίστα τις Σέρρες όπου τα κατεχόμενα φτάνουν τα 2.800, ακολουθούμενη από την Κοζάνη με 2.000, ενώ η πλειονότητά τους και στις δύο περιπτώσεις είναι αγροτικά ακίνητα. Πολλές από τις καταπατήσεις υφίστανται επί δεκαετίες, αρκετές είναι πιο πρόσφατες, ενώ συνεχώς διαπιστώνονται νέες, αφού ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν ακριβή τοπογραφικά διαγράμματα.

Για πολλά από τα κατεχόμενα αυτά ακίνητα, δηλαδή όσα έχουν καταπατηθεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες (ακόμη και πριν από το 1940) επιχειρήθηκε και στο παρελθόν η τακτοποίησή τους μέσω εξαγοράς (Ν. 1983) αλλά η διαδικασία ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο της νομικής κατάστασης και των 72.000 κρατικών ακινήτων που έχει στα χέρια της η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) εκπονεί ένα σχέδιο για την αποτύπωση της πραγματικής τους εικόνας, προκειμένου να καταστούν αξιοποιήσιμα. «Το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο δράσης έχει ένα χρονικό ορίζοντα 6-7 ετών προκειμένου να αποτυπωθεί σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο το σύνολο και των 72.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Προηγείται ένα πιλοτικό έργο ώστε να ξεκαθαρίσει το νομικό και χωροταξικό καθεστώς για περίπου 1.000 ακίνητα, και να αναδειχθούν τα βασικά προβλήματα, εξειδικεύοντας χρόνους, κόστη και απαιτήσεις του εγχειρήματος», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ. Γρ. Δούνης.

Το ερώτημα είναι θα συνεχίσουν να κοιμούνται ήσυχοι οι καταπατητές μέχρι την ολοκλήρωση της καταγραφής; Η απάντηση είναι ότι με το που θα προκύψουν τα πρώτα αποτελέσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα των 1.000 ακινήτων τα στοιχεία θα προωθούνται στις κτηματικές υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών προκειμένου να προχωρούν σε αποβολή των καταπατητών.

Πάνω από 70.000 αυθαίρετες κατασκευές, που εκτιμάται από συμβολαιογραφικούς κύκλους ότι έχουν ανεγερθεί παράνομα στον αιγιαλό, μπορούν υπό προϋποθέσεις να νομιμοποιηθούν.

Αν και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών - το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση τη Μεγάλη Πέμπτη - θέτει ως προϋπόθεση η νομιμοποίηση να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που οι αυθαίρετες κατασκευές εξυπηρετούν επιχειρηματικούς (κυρίως επεκτάσεις ξενοδοχείων), δημόσιους και ερευνητικούς σκοπούς, εντούτοις, είναι κοινό μυστικό ότι πάνω στο κύμα -το μήκος της ακτογραμμής στην Ελλάδα αγγίζει τα 14.000 χιλιόμετρα - έχουν ανεγερθεί και χιλιάδες παράνομες εξοχικές κατοικίες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Αττικής, όπου στο παραλιακό μέτωπο και κυρίως από τη Βούλα έως το Σούνιο έχουν ανεγερθεί που σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα φράζουν την είσοδο προς την ακτή. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε παραθαλάσσιους οικισμούς σε Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Κρήτη, Εύβοια.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν αυθαίρετες κατασκευές που δεν μπορούν να τακτοποιηθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται με τον νόμο των αυθαιρέτων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Και αυτό διότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί στον αιγιαλό και σε καταπατημένες εκτάσεις.

Διευκρινίζεται ότι μέχρι στιγμής πάνω από 350.000 αυθαίρετα έχουν ενταχθεί στον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. 

ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

Τυπικά, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρείται να γίνει οριοθέτηση του αιγιαλού με βάση τα υπόβαθρα του Κτηματολογίου.

Το έργο, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, παραλήφθηκε το 2009 και τώρα αναμένεται να βγει από τα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σήμερα έχει οριοθετηθεί αποσπασματικά μόνο το 8% της συνολικής ζώνης του αιγιαλού. Η ολοκλήρωση του έργου της οριοθέτησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα πάντως με πηγές τόσο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένεται να υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον των προωθούμενων ρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικών. «Με όλα αυτά τα μέτρα δεν προκύπτει ότι υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για το περιβάλλον, γι αυτό και αναμένονται προσφυγές στα δικαστήρια» επισημαίνει ο πρόεδρος του TEE Χρήστος Σπίρτζης.

«Πρόκειται για ένα μέτρο καθαρά εισπρακτικό και προκαλεί ερωτηματικά ο χρόνος που επιλέχθηκε να ανακοινωθεί».

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς Θεοδότα Νάνσου υποστηρίζει «ότι τα μέτρα αυτά (σ.σ.: όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση) δίνουν άφεση αμαρτιών στους καταπατητές προκειμένου το Δημόσιο να μαζέψει χρήματα, αδιαφορώντας για την προστασία του περιβάλλοντος ».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ.

Την ίδια ώρα αναμένεται να έρθουν στην επιφάνεια μεγάλα ιδιοκτησιακά θέματα και να προκληθούν δικαστικές συγκρούσεις μεταξύ ιδιωτών και του ελληνικού Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση έως τις 2 Μαΐου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών που ανεγέρθηκαν πριν από την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου για τον αιγιαλό, στην παραλία ή στη θάλασσα, στην παρόχθια ζώνη και στο υδάτινο στοιχείο ποταμών και λιμνών, χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η καταβολή ή ο νόμιμος διακανονισμός που καθορίζεται από την Κτηματική Υπηρεσία με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την παράνομη χρήση της έκτασης.

Πηγή: www.b2green.gr