Ποιες εισηγμένες αγοράζουν ακίνητα μέσα στην κρίση!

24/04/2014 23:41

Πολλές είναι οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ που εδώ και χρόνια επιδιώκουν να πουλήσουν ακίνητη περιουσία που διαθέτουν προκειμένου να τονώσουν τη ρευστότητά τους, σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων και γενικότερης χρηματοπιστωτικής στενότητας.

Για παράδειγμα μεταξύ των εταιρειών που θα ήθελαν -κάτω από προϋποθέσεις- να ρευστοποιήσουν, ή έστω να τα αξιοποιήσουν, ακίνητά τους συγκαταλέγονται οι: Ηρακλής, Τεξαπρέτ, Βαλκάν Ακινήτων, Τρόπαια, Fourlis, ΙΑΣΩ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Εριουργία Τρία Άλφα, Πετρόπουλος, Σπύρου και Δομική Κρήτης.

Επίσης, εισηγμένες που έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα τελευταία χρόνια ακίνητα είναι η Μαθιός Πυρίμαχα, η Βογιατζόγλου Systems και η Γ.Ε. Δημητρίου (θυγατρική ξενοδοχειακή μονάδα).

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν και εισηγμένες εταιρείες που παρά την κρίση, κατά τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει ακίνητα.

Η «πολυτέλεια» διάθεσης ρευστότητας για αγορές ακινήτων μέσα στην κρίση, οφείλεται κυρίως στις υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγουν οι συγκεκριμένες εταιρείες κάθε χρόνο, γεγονός που είτε τους προσφέρει «αφθονία» μετρητών, είτε εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Και προφανώς, θετικά στις αποφάσεις των διοικήσεων επέδρασε το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων υποχρεώθηκαν σε σημαντική κάμψη εξ' αιτίας της οικονομικής κρίσης. Με δεδομένο ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, οι διοικήσεις εκτιμούν ότι είναι προτιμότερο να αγοράζουν σε εποχές γενικότερης οικονομικής ύφεσης.

Να σημειωθεί επίσης, πως σε ορισμένες περιπτώσεις, πωλητές των ακινήτων ήταν μέλη των οικογενειών των βασικών μετόχων (απαιτήθηκαν εκθέσεις αποτίμησης τρίτων και αποφάσεις γενικών συνελεύσεων).

Η Lamda Development για παράδειγμα, αποκτώντας το προς ιδιωτικοποίηση Διεθνές Κέντρο Τύπου, απέκτησε (μεταξύ άλλων) και τις εγκαταστάσεις που στεγάζουν το εμπορικό της κέντρο «Golden Hall» εξοικονομώντας έτσι (μεταξύ άλλων) το ενοίκιο που κατέβαλε κατά το παρελθόν.

Η Space Hellas αγόρασε ακίνητο επί της οδού Μεσογείων, που εξυπηρετούσε (και εξυπηρετεί) λειτουργικές της ανάγκες και μέχρι τότε ενοικίαζε.

Σε αγορές ακινήτων κατά τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει και η Autohellas, είτε με σκοπό μελλοντικής χρησιμοποίησής τους, είτε ακόμη και για επενδυτικούς σκοπούς (μέσω θυγατρικής).

Αγοραστής ακινήτων είναι και η JUMBO, στόχος της οποίας είναι η απόκτηση ορισμένων ιδιόκτητων χώρων για την δημιουργία καταστημάτων. Τελευταία περίπτωση εξαγοράς είναι αυτή του ακινήτου της Βογιατζόγλου Systems.

Η MLS σύντομα θα ολοκληρώσει τις νέες εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη, στόχος των οποίων δεν είναι μόνο η αποφυγή καταβολής ενοικίου, αλλά και η αποδοτικότερη λειτουργία της ίδιας της εταιρείας.

Η εταιρεία εκτυπώσεων Χαϊδεμένος απέκτησε οικόπεδο στην Κερατέα, (συνορεύει με άλλο ακίνητό της) προκειμένου σε μελλοντική φάση να μεταφέρει εκεί τις εγκαταστάσεις της και να αξιοποιήσει έτσι το μεγαλύτερης αξίας ακίνητό της στον Άλιμο (εκεί στεγάζονται οι σημερινές της εγκαταστάσεις).

Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Paperpack της 9ης Απριλίου του 2014 αποφάσισε την αγορά διαμερίσματος 70 τμ στην Αθήνα από μέλος της οικογένειας του βασικού μετόχου, έναντι 120 χιλιάδων ευρώ.

του Στέφανου Κοτζαμάνη

Πηγή: www.b2green.gr