Πόλος έλξης για ξένους επενδυτές τα ενεργειακά κτίρια στην Ελλάδα

14/06/2014 14:49

Ο τομέας των ενεργειακών κτιρίων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα τα ακίνητα που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις φ/β και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, τονίζουν στελέχη της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

Ειδικότερα, στο «στόχαστρο» των επενδυτών βρίσκονται παραθεριστικές κατοικίες που συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά που μπορούν μέσα από τα έσοδα εγκατάστασης να καλύψουν τις δαπάνες συντήρησης και κατοχής του ακινήτου και κατά περίπτωση να αποδώσουν και ένα επιπρόσθετο εισόδημα.

Αναλυτικότερα, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παραμένει και το 2014 μια δύσβατη αγορά και για αυτόν το λόγο παραμένει ακόμα ουσιαστικά αδιάφορη για τους ξένους επενδυτές. Στον κατάλογο των βασικών προβλημάτων που αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές περιλαμβάνονται: οι ανασφαλείς αποδόσεις, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στο σύνολο της και η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, καθώς και τα υψηλά έξοδα επένδυσης. Ακόμα, στα προβλήματα περιλαμβάνονται η έλλειψη κτηματολογίου και ξεκάθαρων όρων δόμησης σε πολλές περιφέρειες της χώρας, καθώς και η έλλειψη χρηματοδότησης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική» παρά τις παραπάνω διαχρονικές αδυναμίες του γενικού πλαισίου αγοραπωλησιών, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή τομείς της αγοράς ακινήτων που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να παρουσιάσουν ενδιαφέρον για ξένους επενδύτες, επειδή επηρεάζονται μόνο περιφερειακά από την κρίση (τουριστικά ακίνητα, παραθεριστικές κατοικίες, ενεργειακά κτήρια) ή ακριβώς επειδή παρουσιάζονται λόγω της κρίσης (αποκρατικοποιήσεις). Οι τομείς αυτοί είναι τα τουριστικά ακίνητα.

Σε αυτόν τον τομέα η κρίση όντως κρύβει αρκετές ευκαιρίες για ξένους επενδύτες αφού πολλές ξενοδοχειακές μονάδες προσφέρονται για αγορά ή συνεκμετάλλευση σε τιμές που πριν πέντε χρόνια ήταν αδιανόητες, ενώ ταυτόχρονα η τουριστική κίνηση της χώρος που ακόμα και στη χειρότερη φάση της κρίσης είχε μόνο μικρές μειώσεις, εξασφαλίζει και μελλοντικά αρκετά σταθερές αποδόσεις. Οι αποκρατικοποιήσεις, αφού στον κατάλογο των υπό εκποίηση πολυάριθμων κρατικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται εκτάσεις και ακίνητα που μπορούν να θεωρηθούν μοναδικά όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον στον τομέα που προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων περιλαμβάνονται οι παραθεριστικές κατοικίες, αφού ο τομέας των παραθεριστικών κατοικιών παρουσιάζει πληθώρα ποιοτικών κατασκευών σε μοναδικές τοποθεσίες. Ακόμα και εάν επέλθει περαιτέρω μείωση των τιμών, αυτή προβλέπεται ότι θα είναι περισσότερο διορθωτικού χαρακτήρα.

Πηγή: www.energypress.gr