Πότε θα ξεκινήσει η ένταξη νέων ενδιαφερόμενων στο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

08/11/2014 22:57

Πότε θα ξεκινήσει η ένταξη νέων ενδιαφερόμενων στο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

Πριν από το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον» των πρώτων από τους ενδιαφερόμενους που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Πρόκειται για νοικοκυριά που έχουν εκδηλώσει εδώ και μήνες το ενδιαφέρον τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο ακόμη αυτές να έχουν εγκριθεί, αφού εκκρεμούν ακόμη οι τελικές εγκρίσεις από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής, σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουν εξασφαλισθεί με εμπροσθοβαρή χρονικά τρόπο, για τη νέα χρονική περίοδο 2014-2020.

Στις 22 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος είχε ανακοινώσει ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εγκριθεί από την Ε.Ε. η ένταξη νέων δικαιούχων με εμπροσθοβαρή χρονικά τρόπο, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Κι αυτό αφού το ενδιαφέρον για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών παραμένει ισχυρό, το παλαιό πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, και το νέο ΕΣΠΑ θα αργήσει ακόμη να ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πριν από ένα μήνα η Κομισιόν έστειλε τις δικές της παρατηρήσεις, και τώρα βάσει αυτών θα πρέπει το συναρμόδιο ΥΠΕΚΑ να στείλει τη δική του απάντηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα αναμένεται να έχει διευθετηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια τυπική εκκρεμότητα, όπως λένε κύκλοι του υπ. Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η ΕΕ ζητά μεταξύ άλλων να μάθει από τις ελληνικές υπηρεσίες κατά πόσο η υπαγωγή στο πρόγραμμα (άρα και η διάθεση των 200 εκατ. ευρώ) αφορά παλαιές ή νέες αιτήσεις. Η ελληνική πλευρά θα απαντήσει ότι πρόκειται για νέες αιτήσεις, που υποβλήθηκαν πριν το καλοκαίρι, και ενώ είχε ολοκληρωθεί η διάρκεια του “παλαιού” «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Το θέμα αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να δέχονται συνεχείς ερωτήσεις από ενδιαφερόμενους πότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, αυτές με τη σειρά τους να ρωτούν το συναρμόδιο υπ. Ανάπτυξης, κ.ο.κ.

Προτάσεις για να γίνει πιο ευέλικτο

Αναγνωρίζοντας τα μειονεκτήματα του παλαιού προγράμματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ έχουν εδώ και καιρό υποβάλει μια σειρά προτάσεων προκειμένου το νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», όταν και όποτε αυτό ξεκινήσει, να γίνει πολύ πιο φιλικό στον πολίτη.

Ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια (εδώ οι αρμόδιοι κρατούν μικρό καλάθι), θα επιδιωχθεί η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων υπαγωγής, και των επιλέξιμων δαπανών, αλλά κυρίως η μείωση της γραφειοκρατίας.

Με βάση και την εμπειρία του προγράμματος, απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι αυτό το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά.

Η διαδικασία του παλαιού προγράμματος προέβλεπε ότι ο πολίτης συλλέγει εκείνος τα δικαιολογητικά και εν συνεχεία τα αποστέλλει στο υποκατάστημα της τράπεζας. Αυτό με τη σειρά του τα αποστέλλει στα κεντρικά και εκείνα τα στέλνουν στους συμβούλους που ελέγχουν τις αιτήσεις.

Στη συνέχεια οι αιτήσεις αποστέλλονται στο ΕΤΕΑΝ, που τις διαβιβάζει για τελική έγκριση στο ΥΠΕΚΑ. Μετά την έγκριση και την υλοποίηση των επεμβάσεων, ακολουθείται μια αντίστοιχη διαδικασία για την αποστολή των παραστατικών και την εξόφληση - αποπληρωμή του ποσού στους προμηθευτές.

Υποβολή ηλεκτρονικά

Πρόκειται δηλαδή για μια εξαιρετικά χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Πόσω μάλλον όταν η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές τα υλικά τα οποία παρήγγειλε ο δικαιούχος ήταν... διαφορετικά από εκείνα που είχε αναγράψει στην αίτηση. Λάθη όπως αυτό προκαλούν καθυστέρηση μέχρι και τρεις μήνες για την έγκριση της αίτησης.

Προτείνεται λοιπόν να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή αντί για τον ιδιοκτήτη και μάλιστα ηλεκτρονικά.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα -με τη μέχρι σήμερα τουλάχιστον μορφή του- απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κτιρίων που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., χρησιμοποιούνται ως κατοικία, οι ιδιοκτήτες τους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.

Πηγή: energypress.gr