Πώς δηλώνονται οι ημιυπαίθριοι στο Ε9

08/05/2014 00:09

Στις 30 Μαϊου λήγει η προθεσμία για την επικαιροποίηση της δήλωσης ακινήτων Ε9. Η συγκεκριμένη επικαιροποίηση είναι ίσως η σημαντικότερη φορολογική υποχρεώση αναφορικά με τη φορολόγηση των ακινήτων καθώς από το Ε9 θα υπολογιστεί και ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ο οποίος αντικαθιστά το χαράτσι (ΕΕΤΑ) και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Εκατομμύρια φορολογούμενοι προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και αυθαίρετων κατασκευών και η συμπλήρωση του Ε9 όσον αφορά αυτές τις αλλαγές αποτελεί γρίφο. Ας δούμε τι ισχύει αναφορικά με τη δήλωση αυτών των επιφανειών στο Ε9.

-Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν στο Ε9 την πραγματική κατάσταση των ακινήτων τους. Με άλλα λόγια θα πρέπει τα αυθαίρετα κτίσματα και οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι θα πρέπει να δηλωθούν στο Ε9.

-οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι που έχουν κλειστεί και μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης θα πρέπει να προστεθούν στους κύριους χώρους του ακινήτου. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος διαθέτει ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών στο οποίο υπάρχει και ένας κλειστός τακτοποιημένος χώρος 15 τετραγωνικών θα πρέπει να αλλάξει την ένδειξη της επιφάνειας από 80 σε 95 τετραγωνικά που είναι και το άθροισμα κύριων χώρων και ημιυπαίθριου. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το νόμο με τον οποίο έγινε η τακτοποίηση.

-τα αυθαίρετα κτίσματα αναγράφονται στην πραγματική τους χρήση και κατάσταση

-στους χώρους που νομιμοποιήθηκαν με το νόμο των αυθαιρέτων (4178/2013) επιβάλλεται φόρος ακινήτων μειωμένος κατά 50% εφόσον πρόκειται για υπόγεια, σοφίτες και εσωτερικούς εξώστες, δηλαδή όλους τούς χώρους σε υπόγεια στάθμη, και σε εσωτερικούς χώρους (εξώστες , σοφίτες κλπ)

Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν Ε9

Υποχρεωμένοι θα υποβάλουν δήλωση Ε9 είναι όσοι πρέπει να απεικονίσουν την πραγματικά κατάσταση της ακίνητης περιουσίας τους με βάση τους τακτοποιημένους και νομιμοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους. Επίσης υποχρεωμένοι να υποβάλουν Ε9 είναι όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2013, οι οποίες υπάρχουν και την 1η Ιανουαρίου 2014. Δηλαδή υπόχρεοι της κατηγορίας αυτής είναι οι φορολογούμενοι που:

• πώλησαν ή αγόρασαν ακίνητα,
• μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές,
• κληρονόμησαν ακίνητα,
• μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων,
• είχαν οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή: www.polytexnikanea.gr