Σε 11 εκατομμύρια ανέρχονται τα άδεια σπίτια στην Ε.Ε.

24/02/2014 14:47

Σοκ και έκπληξη προκαλούν τα 11 εκατ. άδεια σπίτια που θα μπορούσαν να στεγάσουν άνετα και μάλιστα δυο φορές όλους τους άστεγους της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε από την ΕΕ η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ειδικότερα, στην Ισπανία κενά είναι περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια σπίτια ενώ 2 εκατ. άδειοι χώροι παραμένουν σε Γαλλία και Ιταλία, 1,8 εκατ. στη Γερμανία και περισσότερα από 700.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, η εικόνα φυσικά είναι παρόμοια, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός άδειων σπιτιών στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, περίπου 300.000 σπίτια είναι άδεια στην Ελλάδα και 400.000 στην Ιρλανδία.

Πολλοί από αυτούς τους χώρους βρίσκονται σε απομακρυσμένα θέρετρα διακοπών που είχαν χτιστεί τις εποχές των "παχέων αγελάδων" στη δόμηση λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, το διάστημα 2007 - 2008 και έμειναν αναξιοποίητοι.

Στην κορυφή αυτών των 11 εκατ. άδειων σπιτιών - πολλά εκ των οποίων αγοράστηκαν ως επένδυση από ανθρώπους που δεν επρόκειτο να μείνουν ποτέ σε αυτά - υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μισοχτισμένα που γκρεμίστηκαν σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι τιμές των υπαρχουσών ιδιοκτησιών.

Οι μεσίτες λένε ότι «ο υπερβολικός αριθμός» σπιτιών που μένουν άδεια, ενώ εκατομμύρια φτωχοί ζητούν στέγη είναι μία «σοκαριστική σπατάλη».

«Είναι απίστευτο. Είναι ένας μαζικός αριθμός», δήλωσε ο Ντέιβιντ Άιρλαντ, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Empty Homes, που αγωνίζεται για να καταστούν διαθέσιμα σε άστεγους άδεια σπίτια.

«Τα σπίτια έχουν χτιστεί για να ζουν άνθρωποι μέσα σ' αυτά, εάν αυτό δεν γίνεται κάτι σίγουρα πάει λάθος στην αγορά κατοικίας», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι τα 11 εκατ. άδια σπίτια στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι οι κατάλληλοι χώροι, αλλά είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αστέγων.

Σύμφωνα με την ΕΕ, υπάρχουν 4,1 εκατ. άστεγοι σε όλοι την Ευρώπη.

«Είναι σκάνδαλο ότι τόσα πολλά σπίτια έχουν επιτρέψει να μείνουν κενά. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν όσο το δυνατό περισσότερα για να μπουν στην αγορά κατοικίας αυτά τα άδεια σπίτια. Το πρόβλημα των αστέγων διευρύνεται σε όλη την ΕΕ. Ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί είναι να μπουν στην αγορά τα άδεια σπίτια», αναφέρει ο διευθυντής της FEANTSA, μία οργάνωση για τους άστεγους της Ευρώπης.

Τον προηγούμενο μήνα οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα που ζητά από την Κομισιόν να αναπτύξει μία στρατηγική για τους αστέγους χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Η έρευνα του Guardian αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των σπιτιών στην πιο ακριβή περιοχή του Λονδίνου, το «Billionaires Row» είναι άδεια, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που έμειναν ερείπια μένοντας άδεια για περίπου 25 χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία ισπανική απογραφή, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, έδειξε ότι περισσότερα από 3,4 εκατ. σπίτια ήταν άδεια. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Τα περισσότερα από τα κενά σπίτια βρίσκονται στην Ισπανία, η οποία είδε την μεγαλύτερη δομική έκρηξη στα μέσα της δεκαετίας του 2000, κυρίως από Βρετανούς και Γερμανούς που αγόραζαν σπίτια στον ήλιο.
Στη Γαλλία τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το INSEE δείχνουν ότι 2,4 εκατ. σπίτια ήταν άδεια το 2012 από 2 εκατ. που ήταν το 2009.

Η Ιταλία αναμένεται να δώσει στοιχεία για τις άδειες κατοικίες από την απογραφή που έγινε το καλοκαίρι. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας το 2011 υπήρχαν 2,7 εκατομμύρια το 2011 και το 2012 εκτιμάτο στα 2 εκατ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερα από 700 εκατ. σπίτια είναι άδεια, ενώ στην Πορτογαλία 735.000 κατοικίες είναι άδειες, ένας αριθμός που αυξήθηκε κατά 35% από το 2001, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Πηγή: www.b2green.gr