Στην ηλεκτρονική φάκα τα κρυφά αυθαίρετα

15/10/2014 18:33

Αρχίζει πιλοτικά από την ερχόμενη εβδομάδα σε έξι πόλεις (Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή), όπως επίσης για τα μεγάλα έργα του υπουργείου Περιβάλλοντος (στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτηριακών Υποδομών του ΥΠΕΚΑ) και από τις 2 Ιανουαρίου 2015 καθολικά σε πανελλαδική κλίμακα, η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Το ψηφιακό σύστημα έκδοσης των αδειών δόμησης θα λειτουργήσει σε κοινή βάση δεδομένων με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων, η εφαρμογή της οποίας αρχίζει από το Φεβρουάριο του 2015, για τις νέες οικοδομές και για τα υφιστάμενα κτήρια, ως υποχρεωτική προϋπόθεση πώλησης είτε μίσθωσής τους.

Τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτηρίου και των αδειών δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένα και θα λειτουργούν ενιαία με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρισης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων της ΕΚΧΑ Α.Ε. στο κτηματολόγιο και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Δηλαδή αρχίζει να λειτουργεί ένα ενιαίο ηλεκτρονικό δίκτυο, που με το πάτημα ενός κουμπιού θα δείχνει την πραγματική εικόνα για όλα τα ακίνητα της χώρας, το οποίο θα μπορεί πλέον να αξιοποιήσει η πολιτεία τόσο για φορολογικούς όσο και πολεοδομικούς σκοπούς.

Πρόσθετη δαπάνη

Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικής άδειας για κάθε νέο κτήριο θα συνδυάζεται με τον αυτόματο ορισμό, επίσης ηλεκτρονικά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, του ελεγκτή δόμησης, από ειδική λίστα μηχανικών, που έχουν διαπιστευτεί στο ΥΠΕΚΑ. Ο ελεγκτής δόμησης θα κάνει τις προβλεπόμενες από το νόμο αυτοψίες, όταν πέφτουν τα θεμέλια και πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών κάθε οικοδομής, με πρόσθετη δαπάνη για την αμοιβή του (200 ευρώ για τυπικές οικοδομές και με υπολογισμό βάσει της επιφάνειας για πολύ μεγάλα κτήρια), που θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης.

Κρυφές αυθαιρεσίες

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την εφαρμογή του νέου συστήματος έγκρισης των αδειών και ελέγχου των οικοδομών φιλοδοξούν να μπει τέρμα στις μικρές και μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις που κατά κανόνα συνοδεύουν την ανέγερση ιδιωτικών κτηρίων στην Ελλάδα.

Οι μικρές υπερβάσεις θα πρέπει να αποκαθίστανται εντός χρονικής προθεσμίας λίγων μηνών, ενώ τα νέα κτήρια με μεγάλες παραβάσεις, που υπερβαίνουν τον όγκο είτε το νόμιμο περίγραμμα του κτηρίου θα κρίνονται αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τα ανάλογα πρόστιμα, χωρίς δυνατότητα να συνδεθούν με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Πολύ μεγάλο αριθμό πολεοδομικών παραβάσεων, από απλές εσωτερικές μετατροπές χωρίς άδεια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, αδήλωτους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, υπόγειες αποθήκες με χρήσεις γραφείων ή κατοικίας, μέχρι ολόκληρους παράνομους ορόφους αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου. Οι μηχανικοί υπεύθυνοι για την έκδοση της ταυτότητας του κτηρίου, υπό την απειλή ποινικών ευθυνών, πειθαρχικών ποινών και προστίμων είναι υποχρεωμένοι να αποτυπώνουν, με σχέδια, ακόμη και με βίντεο, που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά στην ψηφιακή βάση του ΥΠΕΚΑ, την πραγματική κατάσταση των κτηρίων. Από αυτή τη διαδικασία αναμένεται από το 2015 να αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια μία νέα «κρυμμένη γενιά» αυθαιρέτων.

Η πολιτεία δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για το πώς θα την αντιμετωπίσει. Πάντως τον ερχόμενο Φεβρουάριο λήγει η προθεσμία εφαρμογής του τελευταίου νόμου του ΥΠΕΚΑ νομιμοποίησης μικρών παραβάσεων με 500 ευρώ και των μεγαλύτερων αυθαιρεσιών, με χαμηλά πρόστιμα και πολλές δόσεις.

Είναι άγνωστο προς το παρόν αν θα παραταθεί και για πόσο η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου ή αν θα εκδηλωθεί ακόμη μία εισπρακτική επιχείρηση αυθαιρέτων με νέες ρυθμίσεις.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Κόρινθο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Πρακτικές μεταρρύθμισης στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: Ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης».

Ημερίδα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι διοργανώνει ημερίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θεσμικά θέματα του ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της ΧΩΠΟΜΕ (Χωροταξικής και Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης) και του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που αφορούν δράσεις του ΕΠΠΕΡΑΑ, με ιδιαίτερη ενημέρωση στον ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Η εκδήλωση απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, σε στελέχη των Υπηρεσιών Δόμησης και στις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, και σηματοδοτεί την έναρξη πιλοτικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών δόμησης σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιείται στην Κόρινθο, ώρα 17:30, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (Δαμασκηνού και Κολοκοτρώνη).

Την έναρξη της εκδήλωσης, που σηματοδοτεί και την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας, θα πραγματοποιήσει στην Κόρινθο ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, ενώ βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι Σωκράτης Αλεξιάδης, γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος ΤΕΕ και Χαρίκλεια Τσιώλη, πρόεδρος Δ.Ε. Τμήματος Πελοποννήσου ΤΕΕ.

Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου ΤΕΕ, με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» και του Δήμου Κορινθίων.

Ειδικότερα το νέο σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά και μελέτες. Η αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά, ενώ θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο.

Ιστορικό - φάκελος

Οι μηχανικοί, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης αλλά και οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω ειδικού κωδικού πρόσβασης, να παρακολουθούν όλη τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Ολη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Υπάρχει πρόβλεψη και για διαβίβαση στοιχείων σε απάντηση αιτημάτων από άλλες εκτός των υπηρεσιών δόμησης υπηρεσίες, για την παράλληλη αναζήτηση τυχόν πρόσθετων εγκρίσεων. Το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του έργου της Ψηφιακής Ταυτότητας Κτηρίου.

Από το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζεται ότι στις πέντε περιοχές όπου θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα, η έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών θα μπορεί να γίνεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και με τον ήδη ισχύοντα τρόπο, δηλαδή με την υποβολή φακέλων μελετών, ως μεταβατικό διάστημα προσαρμογής στο νέο σύστημα.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Χωρίς προσωπική επαφή μηχανικός, ιδιοκτήτης, πολεοδομία

Με το νέο σύστημα σημειώνεται ότι όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι με το νέο σύστημα όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας θα γίνεται χωρίς να υπάρχει προσωπική επαφή του μηχανικού και του ιδιοκτήτη με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας δόμησης.

Με τον τρόπο αυτό, λένε, μειώνονται τα περιθώρια για αθέμιτες συναλλαγές μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων, και θα αντιμετωπιστούν πολλές από τις παθογένειες, που κατατάσσουν τις πολεοδομίες σε υψηλές θέσεις στους πίνακες καταγραφής της διαφθοράς.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι αν και θεσμοθετήθηκε από το 2011 η εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, έρχεται με τριετή καθυστέρηση, κυρίως λόγω της διαχείρισης που επιφύλαξε στο θέμα το υπουργείο, αφήνοντας περιθώρια για μικρές και μεγάλες πελατειακές εξυπηρετήσεις, και δευτερευόντως των όποιων αντιδράσεων από τις πολεοδομίες, οι οποίες στο μεταξύ έχουν συρρικνωθεί αντιμετωπίζοντας προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού.

Από Φεβρουάριο η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο αρχίζει και η λειτουργία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων. Αν δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή δεν θα μπορεί να γίνει καμία αγοραπωλησία ή μεταβίβαση. Ολα τα στοιχεία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά χωρίς επιπλέον κόστος.

Τα αυθαίρετα θα πρέπει να ενταχθούν στο μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων μέσα στην επόμενη πενταετία. Για τα υπόλοιπα κτήρια το χρονικό περιθώριο για το ηλεκτρονικό φακέλωμα είναι η δεκαετία. Για τα νέα κτήρια που θα ανεγερθούν από την εφαρμογή του μέτρου και μετά, θα πρέπει να συμπληρώνονται από την αρχή όλα τα στοιχεία.

Για τα κτήρια που έχουν ανεγερθεί πριν από την 1η Μαρτίου 2012 θα συμπληρώνονται τα βασικά στοιχεία (δηλαδή οικοδομική άδεια και τεχνική έκθεση του μηχανικού) ώστε να μπορούν να γίνονται οι μεταβιβάσεις και στη συνέχεια, μέσα στη δεκαετία, θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.

Ηδη έχει υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο εστάλη για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνουν ότι μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα μπορεί να έχει πλήρη και πραγματική εικόνα της κατάστασης του ακινήτου που θέλει να αγοράσει, με όλα τα συνοδευτικά στοιχεία, όπως συμβόλαια, αριθμοί λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και τον αριθμό κτηματολογίου.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής καταγραφής των κτηρίων θα γίνονται περιοδικοί έλεγχοι: κάθε οκτώ χρόνια για κτήρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων και εμπορικά κέντρα. Κάθε 10 χρόνια για κατοικίες (αλλά και ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια), κτήρια που έχουν σχέση με το εμπόριο, γραφεία, εκπαίδευση και κοινωνική πρόνοια. Κάθε 15 χρόνια για αποθήκες και πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Πηγή: www.b2green.gr