Στο ΣτΕ τα αυθαίρετα

04/04/2014 15:43

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, πιθανότατα στις αρχές του 2015, θα κριθεί το μέλλον του νόμου 4178/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Η προοπτική να θεωρηθούν αντισυνταγματικές και οι νέες διατάξεις δεν φαίνεται όμως να πτοεί την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τα υδατορέματα, με το οποίο προχωρά σε τακτοποίηση και άλλων πολεοδομικών παραβάσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και παρά την πρόσφατη διάψευση από το υπουργείο, ετοιμάζεται από βουλευτές τροπολογία με την οποία στην ουσία θα καταργηθεί η υπάρχουσα «κόκκινη γραμμή» που προβλέπει ότι δικαίωμα ένταξης στα μέτρα τακτοποίησης έχουν μόνον όσα αυθαίρετα κατασκευάστηκαν έως τις 28/7/2011. Το βασικό «επιχείρημα» των υποστηρικτών του μέτρου είναι οι δυσκολίας στον προσδιορισμό του
χρόνου της κατασκευής του αυθαιρέτου. Ο πραγματικός λόγος όμως είναι οι επικείμενες εκλογές... Οι αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος ελπίζουν σε διάσωση των διατάξεων του 2013 και ποντάρουν σε δύο παράγοντες:

- Θεωρούνται αποδεκτές από το ΣτΕ όλες οι ρυθμίσεις που καλύπτουν αυθαίρετα τα οποία έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1983. Το ίδιο ισχύει και για οριστικές τακτοποιήσεις παρανομιών μικρής κλίμακας σε κτίσματα που διαθέτουν οικοδομική άδεια. Με βάση αυτή την παράμετρο, είναι θετική η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων που εισήγαγε ο νομός του 2013.

- Καλύπτονται, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του ΣτΕ, όλα τα αυθαίρετα που έχουν προλάβει να δηλωθούν ως την ημερομηνία έκδοσης της νέας γνωμοδότησης της Ολομέλειας.

Σημείο-κλειδί για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νέου νόμου θα είναι το σκεπτικό της Ολομέλειας. Αν περιοριστεί μόνο στην παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, θα υπάρχουν περιθώρια να επανέλθει με νέα νομοθετική ρύθμιση. Αν όμως γίνεται αναφορά σε καταστρατήγηση των αρχών του κράτους δικαίου και της ισότητας των πολιτών, δεν θα υπάρχουν περιθώρια νέας νομοθετικής ρύθμισης. «Η εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση συνεπάγεται τη νόθευση και τη συνεχή ανατροπή του σχεδιασμού», τόνισε ο Κώστας Μενουδάκος, τέως πρόεδρος του ΣτΕ, κατά τη χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε ο τομέας Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Πολυτεχνείου. Υπενθύμισε ότι το ακυρωτικό δικαστήριο έχει κρίνει συνταγματικό τον νόμο Τρίτση (1337/1983) και, τις ρυθμίσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού του 1973 που νομιμοποιεί τις πολεοδομικές παραβάσεις μικρής κλίμακας, αλλά απέρριψε τις διατάξεις του νόμου 720/1977 και κυρίως του 3044/2002, παρόλο που αφορούσε τακτοποίηση κτιρίων με οικοδομική άδεια, η οποία όμως είχε ανακληθεί εκ των υστέρων. Απέφυγε όμως να σχολιάσει τον νόμο 4178/2013. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους ομιλητές στο «περιβαλλοντικό ισοζύγιο», που θεσπίστηκε από τους δύο τελευταίους vόμους για να λειτουργήσει ως ένα είδος αποζημίωσης για τις επιπτώσεις από τα αυθαίρετα. Ο πόρος, που διανέμεται μέσω του Πράσινου Ταμείου, συρρικνώθηκε με μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις στο 2,5% και το υπόλοιπο πηγαίνει στη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού. Τα πρόστιμα από τους ημιυπαίθριους και τον πρώτο νόμο για τα αυθαίρετα έφθασαν τα 2 δια. ευρώ, αλλά, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Κώστας Σερράος, πρώην πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, το 2012 διατέθηκαν 30 εκατ. ευρώ για απόκτηση 27 κοινόχρηστων χώρων και πέρυσι μόλις 10 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.b2green.gr