Τα Υποθηκοφυλακεία θα γίνουν Κτηματολογικά γραφεία

09/02/2014 23:40

Τα υποθηκοφυλακεία θα λειτουργούν ως μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης  κατά την επίσκεψή του στο μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο Πειραιά.

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης το έργο του Κτηματολογίου μπαίνει στην τελική και πιο κρίσιμη ευθεία, καθώς αφενός έχει προκηρυχθεί και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κτηματογράφηση του υπόλοιπου της χώρας και αφετέρου έχει δρομολογηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μίας περιοχής παύει να ισχύει το σύστημα «Μεταγραφών και Υποθηκών» και αντικαθίσταται με το σύστημα του «Λειτουργούντος Κτηματολογίου».

Έτσι στο πλαίσιο αυτό, το τοπικό αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο λειτουργεί ως μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο και αναλαμβάνει τη λειτουργία του Κτηματολογίου για την κτηματογραφημένη περιοχή αρμοδιότητάς του. Σε επόμενη φάση, τα μεταβατικά Κτηματολογικά Γραφεία θα μετατραπούν σε Οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία.

Όσον αφορά στο υπό δημιουργία Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς & Νήσων, με έδρα τον Πειραιά, θα περιλαμβάνει τις ήδη κτηματογραφημένες περιοχές που εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητα του έμμισθου ΚΓ Πειραιά (ΟΤΑ Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Περάματος), του έμμισθου ΚΓ Σαλαμίνας (4 ΟΤΑ που καλύπτουν τη συνολική έκταση του νησιού) και των αμίσθων ΚΓ Νίκαιας (ΟΤΑ Αγ. Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού και Νίκαιας) και Νέας Σμύρνης (ΟΤΑ Ν. Σμύρνης).

Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης το Κτηματολόγιο θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα το βασικό υπόβαθρο, για το νέο αειφορικό, παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Πηγή: www.polytexnikanea.gr