Τι χρειάζεται η ελληνική κτηματαγορά

08/01/2015 17:17

Φρένο στις επενδύσεις και το ενδιαφέρον των ξένων εκτιμά ότι θα φέρουν οι πρόωρες εκλογές ο κος. Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Danos.

Απαντώντας στο ερωτηματολόγιο του ered.gr σχετικά με την εικόνα του κλάδου των ακινήτων το 2014 αλλά και τις προοπτικές του τη νέα χρονιά ο κος. Παρασκευόπουλος τονίζει ότι αν και οποιαδήποτε πρόβλεψη για το 2015 είναι παρακινδυνευμένη για να λειτουργήσει ομαλά η κτηματαγορά χρειάζεται επανεκκίνηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος και απλοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού.

1.Πως χαρακτηρίζετε την αγορά ακινήτων μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης. Αρχίζει να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ;

H αγορά ακινήτων, ως μέρος της γενικότερης οικονομίας, τα μακροοικονομικά μεγέθη της οποίας βελτιώνονται, έχει δείξει το 2014 τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, καθώς ειδικότερα στα επαγγελματικά-εμπορικά ακίνητα είχε εξαλειφθεί η περαιτέρω πτώση τιμών, ενώ είχαν φανεί και τα πρώτα σημάδια επιστροφής της ζήτησης για νέα σημεία, καθώς και για την είσοδο πρωτοεμφανιζόμενων διεθνών εταιρειών. Ακόμη υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά μισθωμένων ακινήτων, ενώ είχαν προγραμματιστεί σημαντικά επενδυτικά προγράμματα. Επίσης και οι τράπεζες είχαν περάσει επιτυχώς τα stress tests και είχαν αρχίσει δειλά-δειλά να ανακοινώνουν προγράμματα πιστωτικής επέκτασης, απαραίτητης για την επαναλειτουργία της κτηματαγοράς σε φυσιολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα για τα οικιστικά ακίνητα (καθώς πουθενά στον κόσμο δεν λειτουργεί αγορά real estate, χωρίς δανεισμό). Ακόμη η πτώση των τιμών έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον και για τα τουριστικά ακίνητα, ενώ και το πρόγραμμα GΟLDEN VISA για την δυνατότητα αγοράς ακινήτου από 250000€ και πάνω δημιούργησε αισιοδοξία για την απορρόφηση κατοικιών (πρώτων και εξοχικών).
Έχει βέβαια τονιστεί επανειλημμένα, πως τα δομικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς ακινήτων, όπως η διαρκώς μεταβαλλόμενη και μη δίκαια κατανεμημένη φορολογία ακινήτων και το ασαφές-πολύπλοκο πολεοδομικό καθεστώς, αλλά και ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας θα μπορούσαν να ανατρέψουν το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, καθώς οποιαδήποτε επίπτωση στα μακροοικονομικά μεγέθη, που θα επηρέαζαν αρνητικά την συνολική οικονομία, δεν θα αργούσε να έχει την αντανάκλασή της και στην αγορά ακινήτων.

2.Τι αποδόσεις βλέπετε στα επαγγελματικά ακίνητα;

Οι αποδόσεις κυμαίνονται στα επίπεδα του 8-8.75% για τους γραφειακούς χώρους, του 7.5-8% για τα εμπορικά καταστήματα και του 11-12% για τους αποθηκευτικούς χώρους (οι παραπάνω αποδόσεις αναφέρονται σε prime επενδυτικά ακίνητα, ήτοι ακίνητα στις prime περιοχές και με καλούς μισθωτές, κατά προτίμηση υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλες πολυεθνικές).

3.Υπάρχει ξένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα;

Το τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα, παρουσιάστηκε αυξημένο ενδιαφέρον, για άμεσες ή έμμεσες επενδύσεις στον χώρο των επενδυτικών ακινήτων/εταιρειών και οι κυριότερες αιτίες είναι μεταξύ άλλων:
· Η υψηλή ρευστότητα των μεγάλων εγχώριων ΑΕΕΑΠ, οι οποίες έχουν δεχθεί σημαντική εισροή ξένων κεφαλαίων-επενδυτών στην μετοχική τους σύνθεση (και ουσιαστικά αντιμετωπίζονται ως διεθνείς εταιρείες)
· Η μείωση των μισθωμάτων και η αύξηση των αποδόσεων (με συνεπακόλουθο και την μείωση των τιμών) λόγω της κρίσης
· Η διαφορά αποδόσεων προς όφελος της ελληνικής επενδυτικής αγοράς, που ξαναβάζει την Ελλάδα στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών (στις μεγάλες ευρωπαικές-κύριες αγορές δέχονται ήδη μεγάλο όγκο ξένων επενδύσεων με αποτέλεσμα να φαίνονται ήδη σημάδια πτώσης των αποδόσεων, που τους κάνει να κοιτάζουν πλέον και τις υπόλοιπες, πλην των ώριμων, αγορές)
· Η προσδοκία για δυνατότητες δημιουργίας υπεραξιών στους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και στον τουρισμό, καθώς η συγκεκριμένη βιομηχανία δείχνει σημάδια σημαντικής ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια και έχουν ήδη γίνει σημαντικές επενδυτικές κινήσεις από εταιρείες του εξωτερικού.

4.Ποια είναι τα βασικά σημεία που θα καθορίσουν την αγορά ακινήτων φέτος;

Oι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επιβεβαίωσαν δυστυχώς τις ανησυχίες και η χώρα βαδίζει προς εκλογές, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ένα φρένο στα όποια επενδυτικά προγράμματα και να υπερισχύει ιδιαίτερα σους ξένους επενδυτές η επιθυμία αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει –ξανά- το τοπίο. Οποιαδήποτε πρόβλεψη, λοιπόν, για το 2015 είναι πλέον παρακινδυνευμένη και υπόκειται σε πολλές παραμέτρους.

Ένα είναι όμως το απολύτως σίγουρο, πως για να επαναλειτουργήσει ομαλά η ελληνική κτηματαγορά, χρειάζεται να:
· Επανεκκινήσει την λειτουργία του το τραπεζικό σύστημα (αφού ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων και το τοπίο των υπερδανεισμένων ακινήτων)
· Σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις και εκπλήξεις
· Απλοποιηθεί περαιτέρω και οριστικοποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός
· Γίνει κατανοητό, πως χωρίς την εισροή ξένων κεφαλαίων, το οποίο προυποθέτει και το κατάλληλο, φιλικό προς τον επενδυτή, περιβάλλον, δεν θα μπορέσει η ελληνική κτηματαγορά να έχει την θέση, που της αξίζει.

Πηγή: www.b2green.gr