Το ΙΚΑ επιμένει να αγνοεί τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

08/04/2014 21:38

Νέα διευκρινιστική ρύθμιση ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος να προωθήσει στη Βουλή, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα καταφέρει να επιλύσει το θέμα με τις ασφαλιστικές εισφορές νομιμοποιημένων αυθαιρέτων. Στο μεταξύ, περισσότεροι από 400.000 ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με διαρκή κοροϊδία της πολιτείας, που δεν εφαρμόζει το νόμο που η ίδια ψήφισε στη Βουλή, καθώς βρίσκονται σε διαρκή ομηρία εισπρακτικής παγίδας, που έχει στήσει το ΙΚΑ!

Το ΙΚΑ έχει στήσει «εισπρακτική παγίδα» και παρά την πρόβλεψη του νόμου και τις επίσημες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε αρμοδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι όσοι ενταχθούν στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ καταλογίζουν κανονικά τα ισχύοντα από την ασφαλιστική νομοθεσία ποσά και καλούν τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν με τις αυστηρές διαδικασίες που ισχύουν για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο.

Δεν πείθεται

Δύο υπουργεία, το Περιβάλλοντος και Εργασίας, όπως πληροφορούμαστε, ενώ έχουν γίνει αλλεπάλληλες συνεννοήσεις, σε επίπεδο των αρμοδίων υπουργών και γενικών γραμματέων και έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, δεν έχουν καταφέρει να πείσουν το ΙΚΑ, να βγάλει μια απλή εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες του και να προχωρήσει στην εφαρμογή του «νόμου Καλαφάτη».

Η «Κ.Ε.» φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφο- ντοκουμέντο από τοπική διοικητική επιτροπή του ΙΚΑ (Παράρτημα Ανατολικής Λάρισας), που εκδίκασε σχετική προσφυγή ιδιοκτήτη αυθαιρέτου κτίσματος, το οποίο έχει υπαχθεί κανονικά στα διατάξεις του «νόμου Καλαφάτη». Η επιτροπή του ΙΚΑ με το επιχείρημα «μέχρι την έκδοση από τη διοίκηση του ΙΚΑ ή άλλων συναρμοδίων υπουργείων ΥΠΕΚΑ, ΥΠΟΙΚ, σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4178/2013 «(νόμος Καλαφάτη) με σαφή υποχρέωση του ΙΚΑ για επανεισαγωγή της υπόθεσης στην τοπική διοικητική επιτροπή», αποφασίζει η επιτροπή «την αναβολή της κρινόμενης ένστασης και η υπόθεση κρατείται».

Το έγγραφο-ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι το ΙΚΑ αφ' ενός μεν δεν εφαρμόζει την πρόβλεψη του νόμου και των εγκυκλίων του υπουργείου Περιβάλλοντος αφ' ετέρου δε συνεχίζει να κρατάει ορθάνοιχτη την εισπρακτική παγίδα για τους ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αλλά και να κρατάει σε διαρκή ομηρία όσους από τους ιδιοκτήτες έχουν ήδη πέσει μέσα στην εισπρακτική παγίδα.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2011 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά κυβερνητικής ασυνεννοησίας, γραφειοκρατικής παρωδίας και μεγάλης κοροϊδίας των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών.

Από το 2011

Την απαλλαγή των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που υπάγονται στις διατάξεις νομιμοποίησης προέβλεψε πρώτη φορά ο νόμος 4014/2011, γνωστός ως «νόμος Παπακωνσταντίνου». Ετσι έπεσαν στην «εισπρακτική παγίδα» περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που υπέβαλαν συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το συγκεκριμένο νόμο.

Οι επιτροπές του ΙΚΑ χωρίς έλεος άρχισαν να καταλογίζουν και βεβαιώνουν ως τελεσίδικες οφειλές ποσά που αντιστοιχούν στα ασφαλιζόμενα ημερομίσθια, με βάση την επιφάνεια του νομιμοποιημένου αυθαιρέτου, επιβαρημένα με αναδρομικές εισφορές, μαζί με τις προσαυξήσεις. Στο μεταξύ, οι ίδιες επιτροπές εκδίκαζαν σωρηδόν ενστάσεις ιδιοκτητών ανά την επικράτεια, τις οποίες απέρριπταν δηλώνοντας ότι η πρόβλεψη του «νόμου Παπακωνσταντίνου» δεν τους καλύπτει, φέρνοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες σε πλήρες αδιέξοδο, αφού επέβαλαν ποσά προστίμων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν δύο και τρεις φορές την αξία του ακινήτου!

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνώρισε το πρόβλημα, το οποίο ανέδειξε με ρεπορτάζ η εφημερίδα μας και για να μην υπάρχει ζήτημα με τις εισφορές των αυθαιρέτων στο ΙΚΑ, προέβλεψε ρητά και κατηγορηματικά στο νέο νόμο του Στ. Καλαφάτη, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2013, ότι: «Με την υπαγωγή στο ν. 4178/13 αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, καθώς και η είσπραξη ήδη βεβαιωμένων προστίμων από τις ΔΟΥ και το ΙΚΑ, μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας εξόφλησης των προστίμων και προβλέπεται η έκδοση πράξης αναστολής είσπραξης από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης».

Το ΙΚΑ όμως συνεχίζει να μην εφαρμόζει τη ρύθμιση του «νόμου Καλαφάτη», όπως αποκαλύπτουν το έγγραφο-ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε αλλά και πλήθος καταγγελιών ενδιαφερόμενων πολιτών. Το ΙΚΑ στις παρεμβάσεις που γίνονται προς την διοίκηση του ιδρύματος από τους αρμόδιους των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εργασίας πληροφορούμαστε ότι προβάλλει διάφορες δικαιολογίες και ερμηνείες του νόμου, τον οποίο εξακολουθεί να μην εφαρμόζει.

Επίσημη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει προς την «Κ.Ε.» ότι για να εξαλειφθούν πλήρως τα επιχειρήματα, που με βάση τις δικές του ερμηνείες προβάλλει το ΙΚΑ, θα προωθηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, προσθήκη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα υδατορέματα. Συγκεκριμένα η νέα ρύθμιση θα διατηρήσει σε ισχύ τη σχετική διάταξη του «νόμου Καλαφάτη», ενώ θα σβηστεί η λέξη «βεβαιωμένων», ώστε να προκύπτει ότι αναστέλλεται η είσπραξη όλων των προστίμων.

Σαφέστατος αλλά...

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ υποδείκνυε στους πολίτες, που δήλωσαν το αυθαίρετό τους με το νόμο του Γ. Παπακωνσταντίνου, να διαφύγουν την «εισπρακτική παγίδα» του ΙΚΑ με εκ νέου δήλωση του αυθαιρέτου τους με το νόμο του Στ. Καλαφάτη για τον οποίο τόνιζε ότι «ο νέος νόμος είναι σαφέστατος και όσοι υπάλληλοι-στελέχη του ΙΚΑ δεν τον εφαρμόζουν, διαπράττουν αδίκημα».

Τώρα το γαϊτανάκι συνεχίζεται και όπως φαίνεται πίσω απ όλο αυτό το θέμα κυριαρχεί η επιδίωξη του ΙΚΑ να κρατήσει ανοιχτό το εισπρακτικό μέτωπο από ασφαλιστικές εισφορές νομιμοποιημένων αυθαιρέτων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δική του οικονομική διαχείριση και εικόνα. Το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ μάλλον θα παιχτεί στα δικαστήρια, καθώς οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες θα αντιδράσουν με αγωγές και μηνύσεις.

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

 

Πηγή: www.b2green.gr