ΥΠΟΙΚ: Οι επτά βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ

16/09/2014 00:02

Τις επτά αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να καταστεί πιο «βατός» για τους φορολογούμενους αναλύει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παράλληλα υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος φόρος αποτελεί μια φορολογική αλλαγή τεράστιας έκτασης η οποία όμως παραδέχεται ότι παρουσίαζε λάθη και στρεβλώσεις που αποκαταστάθηκαν. Επιπλέον, προϊδεάζει για νέες βελτιώσεις στο μέλλον χωρίς αυτές να προσδιορίζονται χρονικά.

Ειδικότερα, οι βελτιώσεις που έγιναν και ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι οι εξής:

1) Στις περιοχές εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη τιμή για τον φορολογούμενο, ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Η παρέμβαση αυτή μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για 1,2 εκ. φορολογούμενους.

2) Προβλέπεται μείωση κατά 20% στο φόρο (κύριο και συμπληρωματικό) στα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αποπερατωμένων αλλά κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών καθ' όλη τη διάρκεια του 2013. Η μείωση αυτή αφορά περίπου 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ. Σε ότι αφορά τα ημιτελή κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η μείωση είναι της τάξης του 60%.

3) Προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμοι που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταργήσαμε την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση της έκπτωσης και την αντικαταστήσαμε με το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Με την απόφαση αυτή 1,3 εκ. φυσικά πρόσωπα υπόχρεοι θα δικαιούνται τις έκπτωσης του 50%.

4) Με την κατάργηση προσκόμισης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, διευρύναμε τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στις τρίτεκνες, πολύτεκνες αλλά και οικογένειες με ανάπηρα μέλη.

5) Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014 όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, καθώς και για τα οικόπεδα που αναλογούν σε σεισμόπληκτα κτίρια - από τον τελευταίο σεισμό - στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση θα εξετάσει την επέκταση της απαλλαγής σε αντίστοιχες περιοχές πολεοδομικά ανενεργών οικισμών και σε άλλες περιοχές της χώρας.

6) Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων (σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά κτίρια) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις.

7) Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό συμπλήρωσης του εντύπου Ε 9 με αναλυτική αναφορά για τον τρόπο συμπλήρωσης κάθε κωδικού - τετραγωνιδίου - και τις συνέπειες για κάθε παράλειψη.

Ψηφίστηκε η τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα υπερψηφίστηκε από το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής με αντικαταστάσεις οκτώ κυβερνητικών βουλευτών η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.

Σε σύνολο 95 παρόντων βουλευτών (σ.σ. το κάθε Θερινό Τμήμα απαρτίζεται από 100 βουλευτές), οι 51 ψήφισαν υπέρ, οι 38 κατά, ενώ 6 δήλωσαν «παρών» (το ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Γ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου).

Από τη ΝΔ αντικαταστάθηκαν οι: Γ. Κωνσταντόπουλος (από τον Γ.Πλακιωτάκη), Μ. Σενετάκης (από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Θ. Μπούρα), Λ. Αυγενάκης (από τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη), Ανα Μισέλ Ασημακοπούλου (από τον Κ. Κατσαφάδο) και Ντ. Μπακογιάννη (σ.σ. απούσα στη Λωζάννη, από τον Γ. Βλάχμπεη).

Από το ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκαν τρεις βουλευτές: ο Νίκος Σηφουνάκης (από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Π. Ρήγα), Π. Σαλτούρος (από τον Γ. Ντόλιο) και Απ. Κακλαμάνης (από τον Γ. Δριβελέγκα).

Να σημειωθεί ότι τα κόμματα έχουν την «πολυτέλεια» να αλλάζουν τη σύνθεση των Θερινών Τμημάτων κατά το δοκούν, γι΄αυτό και παραπέμπουν σ΄αυτά τα «δύσκολα» νομοσχέδια, αφού στην Ολομέλεια δεν μπορούν... να προσθαφαιρούν βουλευτές.

Πηγή: www.b2green.gr