Χάος με τις διευκολύνσεις πληρωμής στα αυθαίρετα

04/02/2014 22:46

Τον απόλυτο αιφνιδιασμό βιώνουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που τρέχουν την τελευταία στιγμή για να προλάβουν την προθεσμία των 102 δόσεων που λήγει την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. Ο λόγος είναι το καρότο και το μαστίγιο που περιμένει τους πολίτες, καθώς ο νόμος δίνει μεν ευελιξία στον τρόπο πληρωμής προβλέπει όμως ότι όσοι αμέλησαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία υπαγωγής στον τελευταίο νόμο 4178/2013 από το Σεπτέμβριο είναι αναγκασμένοι τώρα, να καταβάλλουν έξι δόσεις μαζεμένες που πρέπει να εξοφλήσουν έως την ερχόμενη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού έσπευσε την προηγούμενη εβδομάδα να “θυμίσει” στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων το αυστηρό dead line του α΄ εξαμήνου και τα μειονεκτήματα που το συνοδεύουν, πέρασε στα ψιλά το βαρύ πλήγμα που περιμένει τον κόσμο, με αποτέλεσμα όσοι σπεύδουν στους μηχανικούς τους προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα να βρίσκονται προ τετελεσμένου.

Με βάση το νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 21, μέχρι “τη λήξη της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του εξαμήνου εξοφλείται το συνολικό ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου του εξαμήνου. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του συνολικού προστίμου τότε το ανεξόφλητο ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρηση”! Από της 8 Φεβρουαρίου 2014, όσοι ενταχθούν στην ρύθμιση πληρώνουν παράβολο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εφόσον πρόκειται για εκκρεμότητες προηγούμενων ρυθμίσεων (ημιυπαίθριοι, νόμος 4014/2011) δεν συμψηφίζεται με άλλες καταβολές. Συγχρόνως όμως οι πολίτες που δεν θα εξοφλήσουν εγκαίρως τις δόσεις α΄εξαμήνου, χάνουν και την έκπτωση 20% που προσφέρει ο νόμος, σε όσους έχουν καταβάλλει εμπρόθεσμα την εφάπαξ πληρωμή του προστίμου.

Της Μαριάννας Τζάννε

 

Πηγή : www. polytexnikanea .gr