Εικόνες “Αποκάλυψης” στην κτηματαγορά

13/02/2014 18:01

Τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά ακινήτων καταδεικνύουν δύο ξεχωριστές έρευνες που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το μεσιτικό δίκτυο Re-max, σε μία στιγμή που αγοραπωλησίες δεν γίνονται λόγω της απουσίας διευκρινιστικής εγκυκλίου για την νέα επιβάρυνση στο εγχώριο real estate, το φόρο υπεραξίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της οικονομικής συγκυρίας ‘α εξαμήνου του τμήματος στατιστικής που στηρίχθηκε σε ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από ειδικούς της αγοράς ακινήτων:

-εννέα στους δέκα εκτιμούν ότι η κρίση θα διαρκέσει έως τρία χρόνια, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία των τιμών

-έξι στους δέκα υποστηρίζουν ότι η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα σημάνει σταδιακά το τέλος της κρίσης στα ακίνητα

- το 95,8% των ειδικών θεωρεί ότι υπάρχει υπερπροσφορά κατοικιών

- περισσότεροι από έξι στους δέκα θεωρούν ότι οι πωλήσεις των κατοικιών είναι χαμηλότερες σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν

- Το 88,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν

- Το 83% των ειδικών συμμετεχόντων επισημαίνει ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα μειωθούν τους επόμενους έξι μήνες.

-Το 61% των ειδικών προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση για αγορά κατοικιών το επόμενο εξάμηνο

- το 40,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ποσοστό των μη ενοικιασμένων κατοικιών είναι περίπου το ίδιο το σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν, ποσοστό μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκυρία (44,6%)

- 48,2% από 61,3% (στην προηγούμενη συγκυρία) των συμμετεχόντων εκτιμά ως αμετάβλητη την κατάσταση των κατασχέσεων των επαγγελματικών χώρων.

Πωλούν χαμηλότερα από την αντικειμενική

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του μεσιτικού δικτύου RE-max, η πλειονότητα των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα βόρεια προάστια (Μαρούσι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη και Δροσιά), ήταν σε τίμημα σημαντικά χαμηλότερο της αντικειμενικής αξίας και αφορούσε παλιές, κατά βάση, κατοικίες. Όλα αυτά, όταν η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πραγματοποιείται σήμερα επί της τιμής που προσδιορίζει η ΔΟΥ και όχι επί της αγοραίας αξίας.

Ειδικότερα, συγκριτικά με τις κατοικίες που βγαίνουν στην αγορά, μόλις το 3% εώς 11% αυτών πωλείται, ενώ το 28%-61% των πωλήσεων είναι κάτω από την αντικειμενική αξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την τιμή που προσδιορίζει η εφορία.

Έτσι, οι πωλήσεις κατοικιών κάτω από την αντικειμενική διαμορφώνονται σε ποσοστό:

-56% στη Δροσιά
-53% στο Μαρούσι
-40% στην Εκάλη
-37% στην Κηφισιά
-33% στα Βριλήσσια
-28% στα Μελίσσια και
-28% στη Ν. Ερυθραία

Παράλληλα, από τις πραγματοποιηθείσες πωλήσεις αφορούν ακίνητα άνω των 20 ετών, σε ποσοστό 51%, 69% και  59%στο Μαρούσι, την Εκάλη και  την Κηφισιά, αντίστοιχα.

Το Μαρούσι παραμένει ο δήμος με τις περισσότερες πωλήσεις στα βόρεια προάστια και ακολουθεί η Κηφισιά, ενώ σε όλες τις περιοχές (με εξαίρεση την Εκάλη και την Κηφισιά) οι πωλήσεις επικεντρώνονται σε διαμερίσματα (51% – 89%).

Δεν έχει εκλείψει το αγοραστικό ενδιαφέρον

Το θετικό που προκύπτει από την έρευνα της Re-max είναι ότι στην αγορά συνεχίζει να υπάρχει, αν και μικρό, ενδιαφέρον από ιδιώτες για αγορά οικοπέδων καθώς και από κάποιους κατασκευαστές.

Αλλά και ότι το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας συνεχίζει να είναι ικανοποιητικό απλώς οι αγοραστές διαθέτουν πλέον περιορισμένο budget, αναζητούν ακίνητα-«ευκαιρία», μειώνουν τετραγωνικά και αυξάνουν την παλαιότητα του ακινήτου. Και βέβαια τα ακίνητα που συνεχίζουν να έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση είναι εκείνα που διαθέτουν εύκολη πρόσβαση στο Metro ή στον ΗΣΑΠ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πηγή: www.polytexnikanea.gr