Πάνω από 3 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ καλούνται να επιστρέψουν επιχειρήσεις & δήμοι [έγγραφα]

22/04/2015 00:04
Δεκάδες επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και μερικές της Κρήτης, καθώς επίσης δήμοι και περιφέρειες, καλούνται να επιστρέψουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ που πήραν ως χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ προκειμένου να αναπτύξουν ή να ξεκινήσουν δραστηριότητες κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Με αποφάσεις δημοσιονομικής διόρθωσης, όπως ονομάζονται, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, Γιώργος Σταθάκης, καταλογίζει ποσά μέχρι και πάνω από 800.000 ευρώ σε φορείς των ΟΤΑ και επιχειρηματίες που είχαν εισπράξει τις χρηματοδοτήσεις μέσω του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά είτε δεν φάνηκαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους για τις προσλήψεις προσωπικού είτε δεν υλοποίησαν το αντικείμενο για το οποίο χρηματοδοτήθηκαν. Σε κάποιες περιπτώσεις οι χρηματοδοτήσεις αφορούσαν σε μικρές τουριστικές μονάδες που όμως οι έλεγχοι διαπίστωσαν ότι ήταν απλά ιδιωτικές κατοικίες!

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα είναι και μερικές από την Κρήτη, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ με ποσά πάνω από 100.000 ευρώ, αλλά τα χρήματα είτε δεν επενδύθηκαν στις τουριστικές και άλλες μονάδες που είχαν υποχρέωση να δημιουργήσουν είτε δεν επενδύθηκαν ολόκληρα τα ποσά, είτε, κυρίως, δεν έγιναν οι προσλήψεις που προβλέπονταν από τις αποφάσεις.

Επιστροφή χρημάτων, και μάλιστα ποσών που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ, απαιτούνται από μερικούς δήμους που χρηματοδοτήθηκαν για έργα, αλλά δεν τα υλοποίησαν. Στις περιπτώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται, ο δήμος Διονύσου, ως διάδοχος της κοινότητας Άνοιξης, που θα πρέπει να επιστρέψει 679.000 ευρώ και ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας (579.000 ευρώ). Πιο χαρακτηριστική όμως είναι η περίπτωση του δήμου Σαρωνικού, ο οποίος ως διάδοχος της κοινότητας Κουβαρά, που καλείται να επιστρέψει 880.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις πρώτες αποφάσεις του κ. Σταθάκη, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν να ζητήσει και τότε την επιστροφή χρημάτων από 5 επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
 
Δείτε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αποφάσεις για επιστροφή χρηματοδοτήσεων.
 
Πηγή: www.b2green.gr