Σε ελεύθερη πτώση οι κατασκευές κατοικιών στην ελληνική αγορά

01/08/2016 19:42

Αποκαρδιωτική παραμένει για ακόμα ένα χρόνο η πορεία της αγοράς κατοικίας, η οποία αναμένεται να συμπληρώσει φέτος οκτώ συνεχή έτη πτώσης, σε ευθεία αντιστοιχία με την πορεία της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκαν μόλις 1.955 νέες κατοικίες στο σύνολο της χώρας, έναντι 2.181 κατοικιών κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 είχαν κατασκευαστεί 14.578 νέες κατοικίες, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2007, στο απόγειο της κατασκευής νέων κατοικιών, ο αριθμός ήταν υπερδεκαπλάσιος του σημερινού, αγγίζοντας τις 26.000 κατοικίες. Στην τελευταία της εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση, η Alpha Bank τονίζει χαρακτηριστικά ότι στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκαν μόλις 17 νέες κατοικίες, σε Αν. Μακεδονία και Θράκη 61, στην Ηπειρο 81 νέες κατοικίες και στη Θεσσαλία 85 κατοικίες.

Αντίστοιχα, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας είχε ανέλθει σε 64.800 χιλιάδες κυβικά μέτρα το 2008 και σε 46.925 το 2009, προτού υποχωρήσει σε 11.000 χιλιάδες κυβικά μέτρα το 2014 και σε 10.972 το 2015, σημειώνοντας συνολική πτώση της τάξεως του 83,1%.

Φέτος, σε επίπεδο τετραμήνου, η ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα μετρούμενη με βάση τον όγκο, σημείωσε και νέα πτώση της τάξεως του 16% σε ετήσια βάση, έναντι μάλιστα αύξησης κατά 18,8% που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε όρους αριθμού αδειών, η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση κατά 11,7% στο τετράμηνο του 2016, έναντι αύξησης κατά 8,1% στην αντίστοιχη περίοδο του 2015, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδειών να συρρικνωθεί στις 3.319.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, οι τιμές των κατοικιών υποχωρούν συνεχώς από τις αρχές του 2009, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση μέχρι το φετινό πρώτο τρίμηνο να αγγίζει το 41,5% πανελλαδικά, ενώ στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η πτωτική αυτή πορεία, η οποία μάλιστα επεκτείνεται και στα επαγγελματικά ακίνητα, αναμένεται να διατηρηθεί και κατά το τρέχον έτος, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στην παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας για ακόμα ένα έτος, αλλά και στη σειρά φορολογικών μέτρων που εφαρμόστηκαν στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Φόροι

Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία επιδρούν αρνητικά στην ζήτηση, τόσο από ιδιώτες όσο και από τους επενδυτές, που πιθανώς να ενδιαφέρονταν για ανέγερση νέων κατοικιών.

Οπως τονίζει η Alpha Bank, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως φόροι επί των συναλλαγών, οι επαναλαμβανόμενοι φόροι (π.χ. ΕΝΦΙΑ), ή οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ίσχυαν στην αγορά της στεγαστικής πίστης και πλέον έχουν καταργηθεί, έχουν εκμηδενίσει την ζήτηση, σε συνδυασμό βέβαια με το γενικότερα αρνητικό χρηματοοικονομικό περιβάλλον και τη μείωση των εισοδημάτων.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

kathimerini.gr

Πηγή: www.b2green.gr